Pierwsi coachowie zdrowia i prekursorzy diet
Nazwę marki Kellogg’s większość z nas zna dobrze, choć płatki kukurydziane tej firmy trudno znaleźć w polskich sklepach. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak ważna postać – a zasadzie postaci – za nimi stoją. John Harvey Kellogg i Will Keith Kellogg byli na przełomie XIX i XX wieku prawdziwymi celebrytami, prekursorami dzisiejszych dietetyków, trenerów i "coachów zdrowia". Dzięki ich eksperymentom kulinarnym nasze śniadanie wygląda dziś zupełnie inaczej niż w XIX wieku.
Kelloggom zawdzięczamy masło orzechowe i płatki
- Druga połowa XIX wieku była czasem rewolucji kulinarnych. To w tamtym czasie powstał pierwowzór granoli, a sami bracia Kellogg wynaleźli słynne płatki kukurydziane, pracowali nad masłem orzechowym, kawą zbożową i sojowym substytutem mięsa. To oni zrewolucjonizowali współczesne śniadania, namawiając do rezygnowania z jajek i smażonego mięsa na rzecz warzyw i płatków śniadaniowych - Natalia Mętrak-Ruda, doktor kulturoznawstwa, autorka bloga "Przeszłość od kuchni".
Dieta winogronowa i jogurtowe lewatywy
John Harvey Kellogg był twórcą ogromnego sanatorium w Battle Creek w stanie Michigan. Miał własną elektrownię, hodowlę zwierzą i pola uprawne. Bywała tam lotniczka Emilia Eckhart, milioner Ford, politycy i cała śmietaka ówczesnego społeczeństwa. Dbanie o zdrowie było wtedy bardzo modne. Jednym z ważnych elementów proponowanych kuracji – oprócz ćwiczeń na świeżym powietrzu i hydroterapii – było zdrowe odżywianie (w tym m.in. pomysły nieco kontrowersyjne jak jogurtowa lewatywa i dieta złożona z samych winogron).
Zdrowy styl życia domeną amerykańskiej socjety
- W sanatorium zajmowali się leczeniem zamożnych Amerykanów, którzy chcieli podreperować swoje zdrowie. Bracia byli jednymi z pierwszych propagatorów diety wegetariańskiej, która w tamtym czasie uważana była za nieciekawą i niesmaczną, kojarzącą się ze szpitalnym menu. To właśnie Kelloggowie, eksperymentując z kuchnią bezmięsną, stworzyli produkt, bez którego wielu nie wyobraża sobie dziś rozpoczęcia dnia - płatki kukurydziane - opowiadała.
Historię braci Kellogg w latach 90. na duży ekran przeniósł Alan Parker w filmie pt. "Droga do Wellville".
VIDEO
Więcej na temat historii prekursorów zdrowego odżywiania w rozmowie z Natalią Mętrak-Rudą.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Natalia Mętrak-Ruda – doktor kulturoznawstwa, autorka bloga "Przeszłość od kuchni"
Data emisji: 29.03 .2020
Godzina emisji: 13.05
ac