Inspirująca kuchnia francuska

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2012 07:30
Magda Gessler przyznaje, że kuchnia francuska jest genialna. Niestety nie może tego samego powiedzieć o kuchni Polaków - na naszych talerzach króluje karkówka z grilla.
Audio
  • Magda Gessler o polskim i francuskim świecie kuchni.

Nad Sekwaną po licznych kryminałach zaczynają powstawać filmy o świecie kuchni. Dziś do polskich kin trafiają "Faceci od kuchni".

- Ten film opowiada historię młodego człowieka z pasją, którą jest gotowanie i stara się zrobić wszystko, żeby osiągnąć sukces w świecie kuchni - opowiada Kamil Jasieński.

Czwórkowy reporter zapytał Magdę Gessler jak to jest marzyć, by zostać szefem kuchni. - Marzenie, by zostać szefem kuchni to szczyt szczytów, ale też szczyt stresów. Zdobywanie gwiazdek Michelina doprowadziło już wielu do ruiny psychicznej i fizycznej - wyznaje Magda Gessler. - Ja trochę nie zgadzam się z ideą nadawania jakichkolwiek segregacji tego typu. Bardzo lubię rekomendacje Michelina, mam problem z gwiazdkami - dodaje. - Ten idealizm nie pasuje do współczesnego życia.
Kuchnia francuska jest wyjątkowa. O to, co jest w niej tak wspaniałego i niesamowitego, że aż inspiruje filmowców Kamil Jasieński zapytał swoją rozmówczynię.
- W kuchni francuskiej nie ma limitu. Tam trzeba dodać maksimum śmietany, najtłustszej na świecie, masła i dobrego sera i nikt nie mówi, że to będzie miało kalorie. To nikogo nie obchodzi. Najważniejszy jest wynik, czyli genialny smak - rozpływa się w zachwytach Magda Gessler.
Niestety kuchnia polska nie wygląda podobnie. Ja nie mogę uwieżyc w to, co widzę. W Polsce kuchnia się zamerykanizowała w straszny sposób, zglobalizowała się - mówi szefowa kuchni. - Karkówka stała się przysmakiem - dodaje rozczarowana. 

Posłuchaj audycji "Stacja Kultura" i dowiedz się więcej o kuchni francuskiej i filmie "Faceci od kuchni".

(pj)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wojciech Jagielski: Ventersdorp wciąż jest miastem białych

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2012 11:15
To zupełnie inna Afryka niż ta, którą znamy z telewizji. Wojciech Jagielski napisał "Wypalanie traw" o małym miasteczku w RPA, które nadal broni się przed zniesieniem apartheidu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Maciej Orłoś i świat widziany oczami dziecka

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2012 13:50
Dzisiejsze dzieciństwo pełne jest różnych gadżetów, zajęć, ciekawostek - jednak od wieków nic się nie zmienia - dzieci uwielbiają psocić. Kuba i Mela, dzieci Macieja Orłosia też bywają nieznośne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Picasso jest zbyt kanciasty, Rafael kojarzy się z czekoladkami"

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2012 14:45
Dzieci często nie interesują się sztuką. Co więc zrobić by nasze pociechy złapały bakcyla i weszły w artystyczny świat - opowiadali Ewa Jałochowska i jej syn Kajtek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

The Kills: ludzie przestali wspierać muzyków

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 14:40
- Fani chcą, by ich ulubione zespoły się rozwijały, ale nie dają im na to pieniędzy - mówił w Czwórce Jamie Hince ze słynnego duetu, który wystąpił na tegorocznym Open'erze.
rozwiń zwiń