X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Chorwacja - kraj 1000 wysp i nieprzespanych nocy

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2014 16:00
To jeden z najchętniej wybieranych przez Polaków kierunków wakacyjnych podróży. I nie ma w tym nic dziwnego, bo Chorwacja oferuje turystom piękną pogodę, fantastyczną kuchnię i biesiady do białego rana.
Audio
  • Oto powody, dla których warto spędzić wakacje w Chorwacji (Czwórka/4 do 4)
Chorwacka wyspa Hvar
Chorwacka wyspa HvarFoto: wikipedia.org/Vid Pogačnik

- W Chorwacji zakochałam się jeszcze kiedy istniała Jugosławia. Pojechałam na wycieczkę, trafiłam na wyspę Hvar i przeżyłam tak silne wzruszenie, że wiedziałam, że często będę tam wracać - opowiada Beata Przybyszewska-Kujawa z Towarzystwa Polsko-Chorwackiego. - Miłość trwa do dziś, w tej chwili udało mi się już zwiedzić niemal cały kraj, ale zakochiwałam się w nim "po kawałku". A wszystko zaczęło się od wysp.

Odwiedź z nami najpiękniejsze miejsca na ziemi >>>

Chorwacja ma ich ponad 1400, a każda stanowi inna turystyczną atrakcję. Na Rab znajdziemy piękne zatoki i plaże nudystów, na Pag przetańczymy całą noc, zaś pobyt na Hvar to okazja, żeby spotkać się z tamtejszą historią i zabytkami.

Zagrzeb - miasto ajwaru i niebieskich tramwajów >>>

- Długo by można wymieniać zalety tych miejsc, ale na pewno to, co przede wszystkim rzuca się w oczy, to niewiarygodnie czyste morze, z widocznością nawet do 30 metrów. Ma ono działanie prozdrowotne, wystarczy nad Adriatykiem spędzić dwa tygodnie i wraca się do domu w zupełnie innym stanie - przekonuje rozmówczyni Kuby Kukli. - Do tego przyroda: sosny śródziemnomorskie, pinie, lawenda. Powietrze w Chorwacji ma niepowtarzalny zapach. Nie znajdziemy go nigdzie indziej w świecie.

Uroki Chorwacji najszybciej docenisz poza sezonem >>>

Obok natury Chorwacja ma też fasynującą kulturę oraz przyjaźnie nastawionych do turystów mieszkańców. - Chorwaci bardza lubią Polaków, jak tylko przyjeżdżają nasi rodacy, od razu są goszczeni po królewsku - mówi gość "4 do 4". - Wino, dobra rakija, figi, oliwki i przysmaki lokalnej kuchni - to wszystko sprawia, że biesiady u Chorwatów trwają do białego rana. I warto, choć raz w życiu, w takiej uczcie wziąć udział.

(kul/ac)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Albania - kraj gór, mórz i... niezwykłych przysmaków

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2013 18:08
Albania to kraj, który turyści dopiero odkrywają. Podobnie z tamtejszą kuchnią. Niewielu zna bowiem smak byrka, niezwykle popularnego ciasta, nadziewanego mięsem, szpinakiem, bądź serem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Musaka na Cykladach

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2013 18:10
- Moje dzieci pytają się gdzie jedziemy na wakacje? Mówię, że do Grecji. "Znowu do Grecji?" narzekają. Jak będziecie znać wszystkie greckie wyspy to wtedy pojedziemy gdzieś indziej – obiecuje Teo Vafidis.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chaczapuri - perła gruzińskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2013 12:00
W zależności od regionu kraju ten placek zapiekany z serem ma różne kształty, trochę inaczej się go także przygotowuje. Oto tajemnica przyrządzania tego przysmaku.
rozwiń zwiń