- Ze wszystkich produktów możemy zrobić miliard różnych rzeczy - mówi kucharz i organizator wydarzeń kulinarnych. - Ważne by próbować nowych, i by wracać do tych, których kiedyś próbowaliśmy i wtedy nam nie smakowały.
Alicja Safarzyńska z SmArt Studio i Dorota Pawłowska, blogerka, autorka "Kuchni Doroty" zwracają uwagę, że odchodzi się od tzw. gotowców typu sosy w proszku, kostki rosołowe. Podkreślają, że jest moda na eko, zdrowe i fit.
Eksperci podpowiadają, gdzie szukać smaków, jak podchodzić do produktów, robić zakupy, eksperymentować. Radzą też zajazdom i restauracjom, co zrobić z dziwacznymi, "poetyckimi" nazwami w menu jak:"gnat chrzaniony", albo "goloneczka z dobrze wybieganego wieprzka" z "pełnym łez chrzanem" i pod "sosnową kołderką".
***
Tytuł audycji: Się mówi
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Alicja Safarzyńska (SmArt Studio), Kuba Korczak (ekspert kulinarny, szef kuchni, organizator wydarzeń kulinarnych), Dorota Pawłowska (blogerka "Kuchnia Doroty")
Materiał: Jakub Jamrozek
Data emisji: 01.04.2016
Godzina emisji: 14.00
pj/kd