Kuchnia wielkiej restauracji od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 17:09
Podobno w profesjonalnej restauracji najbardziej niezbędnymi przyrządami są łyżki i ...rózga. Żeby sprawdzić o co chodzi, razem z naszym reporterem Błażejem Prośniewskim zajrzeliśmy na zaplecze jednej z takich fabryk potraw.
Audio

Praca w odwiedzonej przez nas restauracji "Bezgraniczna" zaczyna się na długo przed otwarciem.

- Dzień się zaczyna od sprawdzenia, czego nam brakuje i odebrania dostaw. Przed otwarciem restauracji odbywa się także produkcja, czyli przygotowanie półproduktów, z których później będziemy robili dania – opowiadała jedna z oprowadzających naszego reportera po kuchni pań.

 Obróbkę produktów zaczyna się od tych, których jest najmniej, żeby nie przydarzyła się sytuacja, że w trakcie dnia czegoś w restauracji zabraknie. Mogłoby to rozłościć nie tylko klientów, ale i szefa kuchni, co jest o tyle niebezpieczne, że ten ma do dyspozycji cały zestaw noży i tasaków, ale też i najprawdziwszą rózgę.

- Mieszamy nią zupy, sosy i rzeczy, które są ciężkie, a które potrzebujemy dokładnie wymieszać – wyjaśniał szef kuchni restauracji "Bezgraniczna".

Aby dowiedzieć się więcej na temat pracy w kuchni wielkiej restauracji posłuchaj nagrania audycji.

bch

Zobacz więcej na temat: zupy
Czytaj także

Miód dodawaj do letniej herbaty

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2012 12:29
Okazuje się, iż jeden ze starych domowych sposobów zabezpieczania się przed przeziębieniem ma błędną recepturę.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Złap wiatr w latawiec i leć!

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2012 11:00
Filip Bierla i Mateusz Wandachowicz jadąc na grecką wyspę uczą kitesurfingu i filozofii życia, a śpią w hotelu pod milionem gwiazd!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Broń się przed pocałunkiem komara!

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2012 12:00
Wiosna przynosi ze sobą słońce i zieleń, ale też komary, o których przez zimę zdążyliśmy zapomnieć. Podpowiadamy jak się przed nimi bronić, bo nie wszystkie maści są skuteczne.
rozwiń zwiń