Męczennica jadalna. Jak się ją jada?

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2017 18:00
Męczennica jadalna to inna nazwa marakui - owocu, którego właściwości odżywcze od dawna docenia się w obu Amerykach. 
Marakuja pochodzi z krajów Ameryki Południowej - z Argentyny, Brazylii oraz Paragwaju. Dziś rośnie również w Afryce, Nowej Zelandii oraz na Hawajach
Marakuja pochodzi z krajów Ameryki Południowej - z Argentyny, Brazylii oraz Paragwaju. Dziś rośnie również w Afryce, Nowej Zelandii oraz na Hawajach Foto: Shutterstock/dom. publiczna/Ekaterina Kondratova

Owoce marakui - zwanej też passiflorą - stosuje się jako środek kojący kaszel i wzmacniający serce. Brazylijczycy używają jej nasion jako środka nasennego, a Portorykańczycy jedzą marakuję, by obniżyć ciśnienie krwi.

Jakie jeszcze zastosowanie ma marakuja i pozyskiwany z niej olejek? O tym m.in. w audycji.

W naszym studiu pojawią się także goście z laboratorium tradingowego.

***

Na "Stacje Nauka" - w poniedziałek (16.10) w godz. 12.05-13.00 - zaprasza Patryk Kuniszewicz.

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie
Czytaj także

Tłuszcz, cukier... czy grozi nam fala otyłości?

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2017 19:00
Wnioski z badań przeprowadzonych w Polsce przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) są alarmujące - aż 31 procent ośmiolatków ma nadwagę, z kolei wśród dzieci w wieku 11 i 12 lat aż 20 procent cierpi na otyłość. Dlaczego polskie dzieci tyją?  
rozwiń zwiń
Czytaj także

Podatek od chipsów - czy uratuje naszą sylwetkę?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2017 21:20
Pomysł podatku od śmieciowego jedzenia pojawił się po to, by ograniczyć spożycie m.in. fast foodów, słodyczy i napojów gazowanych. Rozwiązanie ma przypominać to przyjęte na Węgrzech w 2011 roku. Tam powszechnie nazywa się je "podatkiem od chipsów".
rozwiń zwiń