X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Rodzaje mąk. Pszenna, żytnia czy gryczana - którą wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2017 17:07
- Istnieją mąki bezglutenowe, popularne są także mąki gryczane. Jednak poza mąką pszenną wszystkie rodzaje zawierają witaminy i składniki mineralne, głównie magnez. I warto je spożywać – przekonywała…
Audio
  • Porównanie rodzajów mąk - którą z nich wybrać? (Stacja Nauka/Czwórka)
Mąka pszenna zawiera dużo glutenu?
Mąka pszenna zawiera dużo glutenu?Foto: Glow Images/East News

chleb mąka jedzenie żywność 1200.jpg
Mąka - różne jej typy. Jak wybrać najlepszy?

Mąkę wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów - do wypieku ciast, pieczywa, a nawet omletów. - Panuje moda, by mąki nie spożywać, jednak wciąż pozostaje ona składnikiem wielu produktów, więc jadamy ją na co dzień - tłumaczyła Hanna Stolińska-Fiodorowicz, dietetyk kliniczna z Instytutu Żywności i Żywienia.

I omawiała kolejne rodzaje mąk, dzieląc je m.in. ze względu na stopień przemiału, poczynając od mąki pszennej, która zdaniem ekspertki, jest bezwartościowa pod względem ilości składników mineralnych, i dostarcza nam wyłącznie energii w postaci węglowodanów prostych. - Kolejne mąki, z wyższymi numerami, czyli innymi stopniami oczyszczenia, mają więcej otrąb i dzięki temu więcej witamin oraz składników mineralnych - mówiła ekspertka.

Hanna Stolińska-Fiodorowicz Mąka kukurydziana jest oczyszczona, więc nie zawiera właściwie wartości odżywczych. Jest jednak lekkostrawna i bezglutenowa, dlatego wciąż często się ją stosuje.

Którą mąkę najlepiej wybierać: pszenną, żytnią, kukurydzianą czy gryczaną? Która dostarczy nam najwięcej wartości odżywczych? I dlaczego popularna ostatnio nadwrażliwość na gluten wcale nie musi oznaczać całkowietej rezygnacji z niego w codziennej diecie? Zapraszamy do wysłuchania materiału reporterskiego przygotowanego przez Annę Borkowską.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Maciej Oswald

Data emisji: 21.11.2017

Godzina emisji: 12.46

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Twin Peaks. Miasteczko grozy, w którym można dobrze zjeść

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2017 14:56
Na ekranach telewizorów znów pojawi się kultowa tablica z napisem "Miasteczko Twin Peaks", a z głośnika popłynie motyw muzyczny Badalamentiego. - W tym serialu jedzenie jest wszędzie i znaczy więcej niż nam się wydaje. Pojawia się ono w kluczowych momentach - mówił dziennikarz Marcin Radomski.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kłopoty ze snem? Sprawdź, które rośliny działają jak narkoza

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2017 14:10
Nie musisz szukać szukać pól maku, by spokojnie przespać noc. Skuteczne składniki ułatwiające sen znajdziesz... na targowym straganie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czwórka w Szwajcarii. Jak produkuje się legendarne sery?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2017 14:30
Białe, żółte, topione, pleśniowe, słodkie, pikantne, z mleka krowiego, koziego lub owczego - na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera. Jak przebiega ten proces - to sprawdzała w Szwajcarii Justyna Tylczyńska.
rozwiń zwiń