X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Superfoods - superbohaterowie wśród posiłków

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2017 18:25
Najmodniejszym jedzeniem promowanym w ogólnoświatowych mediach są tzw. "superfoods", które nie dość, że dobrze smakują, to zawierają najcenniejsze składniki i minerały pomagające utrzymać nas w dobrym zdrowiu. 
Audio
  • Co jest takiego "super" w superfoods? (Czat Czwórki)
Czy superfoods naprawdę są super?
Czy "superfoods" naprawdę są super?Foto: pixabay

Paulina Gąsiewska Naczelną zasadą naszej diety powinna być różnorodność - tylko wtedy możemy mieć pewność, że niczego w niej nie zabraknie, niczego nie będzie za dużo

- Jeszcze niedawno było tak, że zdrowe produkty nie kojarzyły się smacznie. "Superfoods" są dla mnie jak superbohaterowie, bo oto nadchodzi pomoc, żeby dostarczać swojemu organizmowi wszystko to, co najlepsze, a z drugiej strony mieć niesamowitą przyjemność z jedzenia - mówiła Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu kulturalno-kulinarnego "KUKBUK". 

Czy możemy zatem porzucić dotychczasową dietę i wprowadzić do swojego jadłospisu nowe produkty spożywcze? - Należy pamiętać, że badania nad "superfoods" trwają stosunkowo krótko. W tej chwili wskazują na to, że składniki zaliczane do "super jedzenia" mają pozytywny wpływ na nasz organizm. W przyszłości kolejne obserwacje mogą zweryfikować te wyniki - mówiła Magdalena Tomaszewska-Obolałek, badaczka Food Studies na SWPS.

Kto zyskuje najwięcej na żywieniowych modach? Czy ekologiczne jedzenie jest ekonomiczne? Zapraszamy do wysłuchania dyskusji.

***

Tytuł audycji: Czat Czwórki

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Paulina Gąsiewska (dietetyk NCEŻ Centrum Żywności i Żywienia), Magdalena Tomaszewska-Obolałek (Food Studies SWPS)

Data emisji: 14.11.2017

Godzina emisji: 15.07

ac/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Qmaj kaszę - miej uśmiechnięte jelita

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2016 16:22
Kasza - to zdrowy produkt zbożowy, który coraz częściej gości na naszych stołach. Śmiało można powiedzieć, że powraca do naszego menu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowo to także smacznie. Liczy się balans

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2016 19:27
Taką dewizę w gotowaniu wyznaje Justyna Połeć, autorka kulinarnego bloga, ale przede wszystkim pasjonatka gotowania. W "Czacie Czwórki" zdradziła kilka sekretów swojej kuchni i zdrowego stylu życia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Starcie ze smakiem: jedzenie może być patriotyczne?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2017 17:30
Ostatnio zwiększyło się zainteresowanie polskich konsumentów lokalnymi produktami spożywczymi. Jednocześnie w jadłospisie Polaków dominuje kuchnia włoska, francuska i japońska. A jaka jest nowoczesna kuchnia polska? I czym się przejawia kulinarny patriotyzm? 
rozwiń zwiń