X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dieta mięsna kontra weganizm. Co wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2018 18:27
- To, że coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, bądź całkowicie z niego rezygnuje, wynika z wzrostu naszej świadomości żywieniowej. To także moda na bycie fit i wpływ osób znanych, które często także stosują diety bezmięsne - tłumaczyły dietetyk Katarzyna Zadka i Joanna Lotkowska z fundacji ProVeg.
Audio
  • Jak wprowadzić do swojego życia dietę bezmięsną? Jaki wpływ na środowisko ma spożywanie mięsa w nadmiarze? (Czat Czwórki)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ Oleg Troino

owoce kobieta 1200.jpg
Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?

Przemysłowa produkcja mięsa to jedna z głównych przyczyn obecnych zmian klimatycznych, a WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia umieściła czerwone mięso na drugim miejscu na liście produktów, mogących powodować nowotwory. - Mięso przetworzone, czyli wędliny, parówki, pasztety, jest w grupie produktów, które na pewno wpływają na rozwój komórek rakowych - podkreślała Katarzyna Zadka. - Dlatego dieta, która opiera się na jedzeniu mięsa pięć razy dziennie z pewnością nie jest korzystna dla naszego zdrowia - tłumaczyła ekspertka.

Kim są reduktorianie i fleksitarianie? Jak zbilansować swoją dietę, gdy zaczynamy przygodę z weganizmem? Czy przyszłość zmusi nas do przejścia z diety mięsnej na wegańską? Jakie są skutki i wpływ na organizm człowieka tych skrajnie różnych sposobów odżywiania? O tym dyskutowaliśmy w Czwórce. A czy dieta bezmięsna może być z powodzeniem stosowana również przez sportowców i osoby prowadzące aktywny tryb życia? To sprawdzał Michał Piwowarek w rozmowie z autorem bloga "Muły i Brokuły", trenerem personalnym Szymonem Urbanem.

***

Tytuł audycji: "Czat Czwórki"

Prowadzi: Piotr Firan

Materiał przygotowała: Dominika Klimek

Goście: Joanna Lotkowska (fundacja ProVeg Polska), Katarzyna Zadka (dietetyk)

Data emisji: 23.01.2018

Godzina emisji: 15.10

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kamila Szczawińska. Modelka, która miesza w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2016 10:00
- Kuchnia na dobre stała się moim domem, kiedy na świecie pojawiły się dzieci. Zaczęłam przywiązywać wagę do tego, co i jak jemy - opowiada modelka Kamila Szczawińska, która swoje kulinarne doświadczenia opisała w książce "Kuchnia dla całej rodziny".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zatrucia pokarmowe. "To ciągle zmora urlopowiczów"

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2017 18:50
Nic tak nie psuje wakacji jak problemy żołądkowe. - Świeżość produktów, które spożywamy, ma decydujące znaczenie. Zwłaszcza jeśli chodzi o mięso czy podroby - ostrzega dietetyk Ewa Trusewicz. 
rozwiń zwiń