Rewolucja na talerzu. Makaron i ciastka z chrząszcza

Ostatnia aktualizacja: 08.05.2021 17:40
Decyzją Rady Europejskiej larwy chrząszcza mącznika młynarka zostały dodane do listy "nowej żywności". Być może już wkrótce kupimy je w sklepie.
Stoisko ze smażonymi owadami na ulicy Khao San w Bangkoku
Stoisko ze smażonymi owadami na ulicy Khao San w BangkokuFoto: shutterstock.com/Romas_Photo

Posłuchaj
shutterstock_1281029908 owady jedzenie 1200.jpg
Owady - alternatywne źródło białka?

Suszone żółte robaki będą dostępne w całości, bądź w postaci sproszkowanej, jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów. Decyzja Rady to konsekwencja oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Na początku roku uznał on, że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za "zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla". Zajmiemy się tym tematem o godz. 15.45.

Sprawdź także:

Posłuchaj
lotnisko koronawirus pandemia samolot podróż 1200.jpg
Pandemia zmienia transport. Czy i jak będziemy podróżować?

W pierwszej godzinie audycji spróbujemy odpowiedzieć na pytanie: do czego przygotowuje nas kurs na prawo jazdy? Zdaniem wielu tylko do zdania egzaminu, zdaniem nielicznych do sytuacji na drodze. Aby poprawić dostępność i jakość szkoleń ministerstwo infrastruktury planuje wprowadzić przepisy, które pozwolą na odbycie jazd doszkalających w obecności opiekunów prawnych. Czy to dobry pomysł?

Po godz. 16.00 zapraszamy na działkę. Przy pierwszym lockdownie kawałek własnej zieleni był na wagę złota. Zamknięci w czterech ścianach tęskniliśmy za przyrodą. Namiastkę tego dają miejskie ogródki działkowe. Ola Andrzejewska zafascynowała się działkowaniem już kilka lat przed pandemią. To nie tylko odpoczynek w zieleni, ale praca fizyczna, nauka upraw, poznawanie roślin i.... sąsiadów. Właśnie organizują wspólnie akcję pomocy jednej z najstarszych działkowiczek, która nie jest już w stanie sama porządkować terenu.

***

Na audycję "Czat Czwórki" zapraszamy w poniedziałek (10 maja) po godz. 15.05. Program poprowadzi Piotr Firan.

kul

Czytaj także

Przyszłość konsumpcji - świadome pozyskiwanie jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2021 12:00
Kampania "Our Food Our Future", ma na celu zmobilizowanie młodzieży do przyjęcia zrównoważonych wzorców konsumpcji i aktywnego wspierania zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności. Ma również pokazać alternatywne miejsca pozyskiwania jedzenia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Fleksitarianizm - pomiędzy dietą mięsną a wege

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2021 19:15
Dla wielu osób obiad, którego składnikiem nie jest mięso, wydaje się niepełnowartościowy. Jak jednak udowadnia Sylwia Majcher w swojej książce "Mniej Mięsa” roślinne składniki zastępujące mięsne są równie pyszne oraz pożywne i proponuje podjęcie kulinarnego wyzwania: "zrób tyle, ile możesz. Ogranicz, jeśli nie chcesz porzucić. I przekonaj się, że zróżnicowanie diety przyniesie mnóstwo korzyści oraz satysfakcji".
rozwiń zwiń