Fast foody, które stają się dziełem sztuki

Ostatnia aktualizacja: 22.09.2016 16:00
Są obecne w galeriach handlowych, ale wkraczają też do galerii sztuki. Wysokokaloryczne, niezdrowe fast foody stają się... atrakcją dla turystów.
Jakie piękno tkwi w hamburgerze czy porcji frytek?
Jakie piękno tkwi w hamburgerze czy porcji frytek?Foto: Shutterstock.com

Złoty kebab w świątyni sztuki, spaghetti zdobiące dach budynku, czy przeskalowane frytki pełniące funkcję monumentu - nikogo już nie zdziwią. Fotografka Becky Fuchs zrealizowała cykl prac, w których przedstawiła fastfoodowe jedzenie w nietypowym ujęciu. Jej seria zdjęć zainspirowana została późnym XVI-wiecznym malarstwem Caravaggia. Uznała, że gdyby przenieść bohaterów obrazów mistrza włoskiego malarstwa barokowego do czasów współczesnych jedliby oni fast foody, gdyż są tanie i szeroko dostępne. O sztuce w wydaniu fast opowie Alek Hudzik.

Odpalimy też apkę "Sit with us". Jej pomysłodawczynią jest Natalie Hampton. Amerykanka po przykrych doświadczeniach postanowiła stworzyć aplikację, dzięki której w łatwy sposób można znaleźć przyjaznego kompana do wspólnego zjedzenia posiłku.

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (25.09) w godz. 15.05 - 16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kd/jsz

Czytaj także

Zdrowa żywność w szkołach. Coś się zmieniło?

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2016 17:56
Minęło już niemal dziewięć miesięcy odkąd z półek szkolnych sklepików zniknęły słodycze. Co się zmieniło przez ten czas?
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Kraina Sosny". Blog, który zaczął się od surowego ciasta

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2016 15:50
- Zaczęło się od pomagania mamie. Mieszałem składniki, robiłem kremy. Przy czym zawsze musiałem wylizać miskę do czysta, albo zjeść trochę surowego ciasta - mówi Marcin Sosnowski, autor bloga kulinarnego "Kraina Sosny".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Maria Przybyszewska. Pasja gotowania i... stylu

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2016 08:00
Maria Przybyszewska, szefowa kuchni, stylistka jedzenia opowiadała w Czwórce m.in. o życiu "od kuchni" w najlepszych restauracjach świata.
rozwiń zwiń