Star Wars. Co jedzono w odległej Galaktyce?

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2017 18:10
Znamy już recenzję najnowszej części "Gwiezdnych wojen", czas przyjrzeć się "Ostatniemu Jedi" od kuchni.
Star Wars - Darth Vader i szturmowcy
"Star Wars" - Darth Vader i szturmowcyFoto: AKKHARAT JARUSILAWONG/Shutterstock/dom. publiczna

W uniwersym stowrzonym przez Georga Lucasa każda rasa miała swoje tradycyjne potrawy. Nawet Ithorianie i Ewoki. Może trudno w to uwierzyć, ale niektóre przysmaki nie odbiegały od "ziemskiego jedzenia". Gunganie zjadali tak zwane "holiday cookie", Korelianie lubili pikantne sania, a Han Solo zajadał się mięsem z nerfa...

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (24.12) w godz. 15.05-16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kul

Czytaj także

"Po tamtej stronie". Opowieść o restauracji, w której przegląda się Europa

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2017 12:00
- Najzabawniejsza i najważniejsza część akcji nowego filmu Kaurismäkiego rozgrywa się w podupadającej restauracji, w której krzyżują się losy mieszkańca Helsinek i uchodźcy z Syrii - opowiada dziennikarz filmowy Łukasz Knap.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tomasz Woźniak. Co jada smakosz na trasie maratonu?

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2017 14:00
 - Najlepiej karmią maratończyków w Mediolanie. Co prawda nie było parmezanu, szynki parmeńskiej i proseco, za to organizatorzy serwowali pyszne pomarańcze z Sycylii - opowiada kucharz i biegacz Tomasz Woźniak.
rozwiń zwiń