Kulinarne podróże. "Polak NieNażarty" i "Italia do zjedzenia"

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2018 16:24
Gosia Molska żartobliwie w swojej książce nazwała Polaków nienażartymi. "Polak NieNażarty" to opowieści o polskiej kuchni oraz garść przepisów, o których autorka opowie w rozmowie z Beatą kwiatkowską.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych w Europie.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych w Europie.Foto: pixabay.com/Unsplash

Beata Kwiatkowska przeniesie nas też z ziemi polskiej do włoskiej, by porozmawiać z Bartkiem Kieżunem. Jego "Italia do zjedzenia" jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży.

Książka podzielona jest na cztery rozdziały. Pierwszy z nich, "Antipasti", przybliży miejsca i smaki, które doskonale pobudzą apetyt czytelnika na dalszą włoską przygodę. Miejsca mniej uczęszczane i niebanalne, takie jak Urbino (to tam urodził się Rafael Santi) czy prowincja Marche słynąca z nadziewanych oliwek. W rozdziale "Primi" autor przedstawia miejsca oraz smaki o zdecydowanie większym ciężarze: Ravenna i jej bizantyjskie bazyliki czy Bolonia, z jej przymiotnikiem La Grassa - tłusta i tagliatelle (nigdy spaghetti) alla bolognese. W rozdziale "Secondi" to, co najważniejsze: między innymi Rzym, Florencja, Wenecja, Neapol oraz Palermo i największe przeboje włoskiej kuchni: słynne już peposo, bez którego nie było by dziś słynnej florenckiej kopuły oraz wołowe ogony, w przyrządzaniu których mistrzami są rzymscy rzeźnicy.​

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (14.01) w godz. 15.05-16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kd


Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gotowanie
Czytaj także

Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą?

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2017 13:59
Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rodzaje mąk. Pszenna, żytnia czy gryczana - którą wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2017 17:07
- Istnieją mąki bezglutenowe, popularne są także mąki gryczane. Jednak poza mąką pszenną wszystkie rodzaje zawierają witaminy i składniki mineralne, głównie magnez. I warto je spożywać – przekonywała…
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia w stylu wolnym według Mateusza Zielonki

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2018 14:10
Jako snowboardzista startował w wielu zagranicznych zawodach, jako kucharz zdobył tytuł "MasterChefa". - Przed udziałem w programie gotowałem na spontanie, nie korzystałem z przepisów. Nawet jeśli je czytałem, i tak robiłem po swojemu - opowiada Mateusz Zielonka
rozwiń zwiń