X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Cukierniczy design. Jak projektować słodycze?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 18:00
Torty przypominające kamień, ciastka niczym marmur i zamsz. Słodycze w najlepszych cukierniach przypominają coraz bardziej designerskie przedmioty niż znane nam słodycze.
Audio
  • Czy słodycze i design idą w parze? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Małgorzata Nagat i Beata Stankiewicz,, Beata Kwiatkowska
Małgorzata Nagat i Beata Stankiewicz,, Beata KwiatkowskaFoto: czwórka

szampan 1200.jpg
Co podczas uroczystej kolacji jedzą nobliści?

- Żeby stworzyć "Mirror glace" - błyszczącą na ciastku powłokę, mieszamy dwa kolory, które spotykając się po drodze dają efekt pięknego marmuru. Masę uzyskuje się "niby od niechcenia", ale efekt końcowy jest powalający - opowiadały Małgorzata Nagat  i Agata Stankiewicz - cukierniczki, które zajmują się produkcją designerskich słodyczy.

- Zainteresowanie designerskimi słodyczami jest bardzo duże. I nie chodzi już tylko o to, jak produkt wygląda. Zauważyłyśmy, że ludzie oprócz wyglądu bardzo mocno zaczęli doceniać smak. Kiedyś tort kojarzył się z niesmacznym maślanym kremem, który serwowany był jako główny deser przy okazji najważniejszych okoliczności w życiu wielu osób, takich jak np. wesele. My staramy się, aby nasze wypieki nie tylko pięknie wyglądały, ale też wspaniale smakowały - mówiły. 

Czy "nowoczesne" słodycze będą nam smakować? Czy przypominają jeszcze smaki znane nam z dzieciństwa? Jak smakują kiedy dodamy do nich przyprawy takie jak rozmaryn, czy tymianek? O tym w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania nagrania. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Małgorzata Nagat (cukiernik i plastyk) i Agata Stankiewicz (cukiernik)

Data emisji: 18.03.2018

Godzina emisji: 15.08

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kuchnia molekularna. Gotowanie bez hamulców

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2017 12:25
- Ciekły azot, sferyfikacje, żelifikacje, zmienianie struktur wszystkiego. Kuchnia molekularna ne tylko spektakularnie wygląda, ale też bardzo wciąga – mówi szef kuchni Robert Trzópek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2017 14:30
Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą?

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2017 13:59
Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Michał Żulewski - rekonstruktor smaków

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2017 15:20
- Żyję kuchnią, gotowanie jest dla mnie wszystkim - opowiada szef kuchni Michał Żulewski, który w Toruniu nie tylko przygotowuje dania, ale też rekonstruuje smaki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Boskie uniesienia w kulinarnej opowieści Malki Kafki

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2018 13:00
Zwykło się mówić, że nie ocenia się książki po okładce, ale w tym przypadku ta formuła w ogóle się nie sprawdza. Okładka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki" robi wrażenie i sporo mówi o tym, co znajdziemy w środku.
rozwiń zwiń