Cukierniczy design. Jak projektować słodycze?

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2018 18:00
Torty przypominające kamień, ciastka niczym marmur i zamsz. Słodycze w najlepszych cukierniach przypominają coraz bardziej designerskie przedmioty niż znane nam słodycze.
Audio
  • Czy słodycze i design idą w parze? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Małgorzata Nagat i Beata Stankiewicz,, Beata Kwiatkowska
Małgorzata Nagat i Beata Stankiewicz,, Beata KwiatkowskaFoto: czwórka

szampan 1200.jpg
Co podczas uroczystej kolacji jedzą nobliści?

- Żeby stworzyć "Mirror glace" - błyszczącą na ciastku powłokę, mieszamy dwa kolory, które spotykając się po drodze dają efekt pięknego marmuru. Masę uzyskuje się "niby od niechcenia", ale efekt końcowy jest powalający - opowiadały Małgorzata Nagat  i Agata Stankiewicz - cukierniczki, które zajmują się produkcją designerskich słodyczy.

- Zainteresowanie designerskimi słodyczami jest bardzo duże. I nie chodzi już tylko o to, jak produkt wygląda. Zauważyłyśmy, że ludzie oprócz wyglądu bardzo mocno zaczęli doceniać smak. Kiedyś tort kojarzył się z niesmacznym maślanym kremem, który serwowany był jako główny deser przy okazji najważniejszych okoliczności w życiu wielu osób, takich jak np. wesele. My staramy się, aby nasze wypieki nie tylko pięknie wyglądały, ale też wspaniale smakowały - mówiły. 

Czy "nowoczesne" słodycze będą nam smakować? Czy przypominają jeszcze smaki znane nam z dzieciństwa? Jak smakują kiedy dodamy do nich przyprawy takie jak rozmaryn, czy tymianek? O tym w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania nagrania. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Małgorzata Nagat (cukiernik i plastyk) i Agata Stankiewicz (cukiernik)

Data emisji: 18.03.2018

Godzina emisji: 15.08

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Zobacz także

Czytaj także

Kuchnia molekularna. Gotowanie bez hamulców

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2017 12:25
- Ciekły azot, sferyfikacje, żelifikacje, zmienianie struktur wszystkiego. Kuchnia molekularna ne tylko spektakularnie wygląda, ale też bardzo wciąga – mówi szef kuchni Robert Trzópek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2017 14:30
Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą?

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2017 13:59
Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Michał Żulewski - rekonstruktor smaków

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2017 15:20
- Żyję kuchnią, gotowanie jest dla mnie wszystkim - opowiada szef kuchni Michał Żulewski, który w Toruniu nie tylko przygotowuje dania, ale też rekonstruuje smaki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Boskie uniesienia w kulinarnej opowieści Malki Kafki

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2018 13:00
Zwykło się mówić, że nie ocenia się książki po okładce, ale w tym przypadku ta formuła w ogóle się nie sprawdza. Okładka książki "God Food. Boska kuchnia Malki Kafki" robi wrażenie i sporo mówi o tym, co znajdziemy w środku.
rozwiń zwiń