Warszawski streetfood i "Uczta Króla"

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2018 12:07
Kulinarne targi i markety pod gołym niebem wpisały się już w tradycję wielu europejskich miast. Znana warszawska lokacja, Nocny Market, inspirowana jest tego typu miejscami funkcjonującymi w Azji.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: stokpic/Pixabay

Wraz z przebudową starego Dworca Głównego w Warszawie, znika z jego peronów Nocny Market, a ostatni raz w tym sezonie będzie można przekonać się czym on był 14.11 podczas premiery "Warszawskiej Bajki o Street Foodzie". Mowa o filmie dokumentalnym, wyreżyserowanym przez Daniela Jaroszka. O kulinarnych targach, marketach i restauracjach pod gołym niebem oraz filmie opowiedzą: Piotr Dorak - pomysłodawca Nocnego Marketu, Daniel Jaroszek- reżyser filmu, oraz Vienio - narrator filmu oraz pasjonat i znawca kuchni warszawskich ulic.


W "Sztuce jedzenia" przedstawimy także relację z literackiej kolacji Aleksandra Barona. Szef kuchni skomponował "Ucztę Króla" na podstawie powieści Szczepana Twardocha. To kulinarny performance, który przeniesie gości do świata, którego już nie ma - mrocznej i tajemniczej Warszawy lat 30..

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (4.11) od godz. 13.05 zaprasza Beata Kwiatkowska.

pj/ac

Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Czytaj także

Jedzenie, kino, opera, pleśń, gnicie. Smacznego

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2018 11:24
W "River of Fundament" Matthew Barneya egipska mitologia przeplata się ze współczesną kulturą Stanów Zjednoczonych. A jedzenie wykorzystane na początku zdjęć do filmu towarzyszy akorom przez 4 lata tworzenia obrazu. Gnije, pleśnieje, rozkłada się. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy produkty w Polsce są niższej jakości niż ich zachodnie odpowiedniki?

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2018 17:02
Towary spożywcze sprzedawane pod tą samą marką w zależności od kraju mogą mieć inny skład. 
rozwiń zwiń