Opis |
Kobiety do garów
Maria Przybyszewska to z wykształcenia fotograf, z zamiłowania kucharz. Zanim zdała sobie sprawę, że chce wkroczyć na kulinarną drogę i nią podążać, robiła rzeczy kompletnie z tym niezwiązane, a gotowanie traktowała jak hobby. Aby poszerzyć swoją wiedzę, odbyła 3,5-miesięczny staż w kopenhaskiej Nomie- najlepszej restauracji świata. Z czym się tam zmierzyła? zajrzymy także do kuchni znanej meksykańskiej szefowej kuchni, Diany Kennedy- bohaterki filmu dokumentalnego.
"Gotowanie może być bardzo terapeutyczne" -twierdzi Kennedy. Mimo bijącego od niej ciepła, daleko jej do stereotypu gotującej babci - jest uznaną szefową kuchni, autorką wielu programów telewizyjnych i książek kucharskich. Diana poświęciła życie badaniu kuchni Meksyku, gdzie od ponad 50 lat mieszka na ekologicznej farmie. o filmie pokazywanym podczas festiwalu Her docs opowie Maja Szydłowska.
|