Opis |
Trendy kulinarne na resztę roku
Zdaniem ekspertów w 2020 roku na rynku coraz częściej będą pojawiać się produkty konopne. Ten rok będzie sprzyjał weganom, a "mięsożercy" będą sięgać po sztuczne mięso, wykreowane przez naukowców. W sklepach pojawi się więcej egzotycznych owoców, a zamiast mleka krowiego będziemy częściej sięgać po owsiane. O jedzeniu przyszłości mówią także artyści.
Chloé Rutzerveld to nauczycielka, kuratorka i konsultantka. Łącząc projektowanie, naukę i technologię, wymyśla nowe sposoby, aby uczynić naszą żywność bardziej wydajną, zdrową i zrównoważoną. W ten sposób tworzy interaktywne instalacje, wystawy, warsztaty i eksperymentalne degustacje. Chloé była gościem specjalnym Festiwalu Przemiany, który odbył się w październiku w Centrum Nauki "Kopernik" w Warszawie.Opowiemy też o produkowanym przez Joaquina Phoenixa filmie "Gunda". To także opowieść o naszej kulinarnej przyszłości. Reżyser filmu, Viktor Kossakovsky portretuje farmę z urocza świnka na czele i za pośrednictwem swojego dokumentu mówi do widzów: nie jedzmy mięsa!
|