Od opon do kulinarnych wyróżnień - historia przewodnika Michelin

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2020 07:08
W tym roku przewodnik Michelin obchodzi 120. rocznicę istnienia. Biblia smakoszy i poszukujących najlepszych restauracji na całym świecie ma ciekawą historię i przyznaje najważniejsze w świecie kulinarnym wyróżnienia.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

W 1900 roku Bracia André i Edouard Michelin wpadli na genialny od strony marketingowej pomysł. Aby sprzedawać więcej opon, postanowili zachęcać kierowców do podróży. Jak? Przy pomocy stworzonego przez siebie przewodnika, w którym umieszczone byłyby najciekawsze miejsca na kulinarnej mapie Francji. Aby ułatwić kierowcom podróżowanie (i sprzedawać więcej opon) do przewodnika dodawano by też adresy warsztatów samochodowych, stacji paliw, sklepów z częściami zamiennymi i miejsc noclegowych oraz mapy i plany miast. Pomysł wypalił, i to jak! Przez pierwsze 20 lat przewodnik był dystrybuowany bezpłatnie. Wiele lat później stał się marzeniem restauratorów, z których najlepszym autorzy zaczęli przyznawać gwiazdki.

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (16.08) od godz. 13.05 zaprasza Beata Kwiatkowska.

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia
Czytaj także

Szef kuchni. Pracuje na zapleczu, a jest na pierwszym planie

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2020 09:30
To najważniejszy pracownik na zapleczu każdej restauracji. Jakie trzeba spełnić warunki, żeby nim zostać? O tym w najbliższym wydaniu audycji.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sznycel wiedeński - narodowe danie Austriaków, choć korzenie ma lombardzkie

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2020 10:21
Sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Im większy, tym lepszy, a w dodatku jego nazwa "wiener schnitzel" jest chroniona prawem. 
rozwiń zwiń