Stół - jedzenie, bliskość i tradycja

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2020 17:09
Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością.
Warianty okładek publikacji Polski stół
Warianty okładek publikacji "Polski stół"Foto: źr kuchniokracja.hanami.pl

Batoryok.jpg
MS Batory. "Lucky ship" - ambasador polskiej kultury

"Polski stół" to publikacja, która ukazała się w języku angielskim i hiszpańskim. To e-book, bezpłatny, który można pobrać ze strony i przesłać swoim przyjaciołom. 

- Idea, która przyświecał powstawaniu tej książki to promowanie kuchni polskiej i pokazanie tego co mamy najlepsze - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni, autorka książki "Polski stół". 


Posłuchaj
16:23 czwórka sztuka jedzenie 18.10.2020.mp3 O polskim stole opowiada Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Sztuka jedzenia/Czwórka)

zioła odporność rosliny zdrowie 1200.jpg
Dieta dla odporności. Sięgaj po super foods

 

Jedzenie, rozmowy i lekcje

Stół, co udowadnia gość Czwórki, to nie tylko miejsce przy którym jemy, on łączy ludzi, zbliża, pozwala rozmawiać, buduje relacje. - Od najmłodszych lat związany jesteśmy ze stołem, to nie tylko miejsce, przy którym jadamy posiłki - podkreśla autorka. - Bardzo często stół jest takim miejscem, które wysłuchuje naszych problemów, tu spotykam się z koleżanką na kawie, kiedy chcemy porozmawiać o jakiś trudnych momentach w naszym życiu. To jest miejsce, przy którym odrabiamy lekcje. To jest miejsce, przy którym bardzo często podpisujemy jakieś ważne dokumenty, związane z naszymi życiowymi decyzjami - dodaje.

Stół to nie tylko mebel, to pewnego rodzaju instytucja, wokół której krąży nasze całe życie Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Zdarza się, że przy stołach zdarzają się też sytuacje trudne. Stoły bywają też miejscami kłótni, choć jest to też miejsce, w którym o wiele łatwiej o zgodę czy zażegnanie konfliktu. 

Magdalena Tomaszewska-Bolałek zwraca też uwagę, że w dzisiejszych czasach oddalamy się od stołu, jemy w biegu, w samotności. Jest to też odpowiedzialne za społeczny rozpad rodziny. - Badania pokazują też, że wspólne jedzenie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, mniej tyjemy, wzrasta poczucie naszej wartości - opowiada. - Odwrót od stołu wiąże się z negatywnymi konsekwencjami. Warto wrócić choć do niedzielnych wspólnych obiadów - poleca. 

naleśniki crepe shutterstock 1200.jpg
Jak przemycić zdrowie w comfort foods

Stół w historii

Stół ma swoje miejsce też w historii Polski, stał się narzędziem do łączenia, do zażegnania konfliktu, otwierał drogę do zmian. - Stół, przy którym siedział król Artur również był okrągły. Przy okrągłym stole nie możemy nikogo wyróżnić, wszyscy są sobie równi- opowiada kulturoznawczyni. - Z punku widzenie domowego nie ma to większego znaczenia, ważne jest to z kim siedzimy przy sole i jakie relacje budujemy - dodaje. 

Fajnie by było, żeby stół po prostu był też zbudowany na tradycji, żebyśmy pamiętali o naszych tradycyjnych potrawach Magdalena Tomaszewska-Bolałek

- Dziś powinniśmy pamiętać o naszej tradycji, o fenomenalnych polskich produktach, które możemy na tym stole postawić. Nie tylko o jedzenie tutaj chodzi, ale także o świetny design - podkreśla gość Beaty Kwiatkowskiej. - Mamy bardzo dużo młodych zdolnych ceramików, mamy producentów szkła, mamy producentów desek do krojenia, które świetnie służą jako naczynia do prezentacji jedzenia. Warto o tym pamiętać, że ten polski nasz stół naprawdę jest bardzo bogaty - dodaje. 

Czytaj także:

Inspiracją dla Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek do napisania tej książki była obecna sytuacja, czas w którym potrzebujemy czegoś, co nas połączy. Stół w książce "Polski stół" łączy, łączą też przepisy w nim zamieszczone, przepisy w stylu comfort food. Odnajdziemy tam przepis na leniwe, prosiaki z Podkarpacia, karkówkę z Galicji czy babę ziemniaczaną. 

Autorka zwraca uwagę, że mamy niewyobrażalnie ciekawą, bogatą i interesującą kuchnię, co odnaleźć można nawet w warstwie symbolicznej, w legendach, pieśniach, historiach i bajkach. 

Wydanie e-booka zostało współfinansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w konkursie Dyplomacja Publiczna 2020 Nowy Wymiar. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kulturoznawczyni, autorka książek, m.in. e-booka "Polish table")

Data emisji: 18.10.2020

Godzina emisji: 13.15

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2018 10:40
- Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek.   
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trucizna w kulturze. Od Królewny Śnieżki aż po smog

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2019 15:00
Sokrates wypił cykutę, Kleopatra umarła od jadu. Trucizny towarzyszą człowiekowi od wieków, można nawet powiedzieć, że od momentu odkąd zaczął on jeść.  
rozwiń zwiń