Od kucharza do celebryty. Kiedy hobby staje się grą o wszystko?

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2021 16:50
W audycji porozmawiamy o filmie "Smak głodu". Reżyser obrazu - Christoffer Boe - przygląda się małżeństwu, które dążeniu do osiągnięcia celu traci z oczu to, co już ma.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Dean Drobot

Posłuchaj
kuchnia kolacja restauracja 1200.jpg
Od opon do kulinarnych wyróżnień - historia przewodnika Michelin

Nagrodą i spełnieniem marzeń restauratora jest gwiazdka Michelin - wyróżnienie, która trafia do wąskiego grona wybrańców, spełniających surowe kryteria, w zamian gwarantujących nie tylko wysoką jakość serwisu, ale niezapomniane doznania kulinarne. Maggie i Carsten kochają się wzajemnie, mają dwójkę dzieci i razem prowadzą wysokiej klasy restaurację, Malus. Do pełni szczęścia brakuje im właśnie gwiazdki Michelina. 

Sprawdź także:

Zobacz
Lucyna_Ćwierczakiewiczowa 1200.jpg
Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kulinarna gwiazda XIX wieku

W programie przypominy postać Julii Child. Amerykańska kucharka stała się bohaterką dokumentu "Julia". Film zabierze widzów do lat 60-tych XX w.,  kiedy Child rozpoczyna misję, polegającą na zmianie amerykańskiego sposobu myślenia na temat kuchni francuskiej. Dzięki programowi The French Chef, którego pierwszy odcinek wyemitowano w 1963 roku, Julia Child stała się osobą, która przeniosła swoją kuchnię do domów widzów. Julia Child to również autorka słynnej książki "Mastering Art of French Cooking", która sprzedała się w nakładzie 2,5 miliona egzemplarzy i wyniosła postać kucharki do rangi celebrytki. 

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (10.10) o godzinie 13.05 zaprasza Beata Kwiatkowska

kul

Czytaj także

Włoska tożsamość - kuchnia, kino i piłka nożna

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2021 06:10
Cucina italiana - zachwycają się nią nie tylko smakosze, ale i filmowcy. Pizzą zajada się m.in. Julia Roberts, a spaghetti - "Zakochany kundel".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tożsamość w smaku. O kinie koreańskim

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2021 16:00
Od piątku w kinach, od dawna w sklepach. - Minari to niezwykła roślina, która rośnie tam, gdzie się ją zasieje. Mówi, się że to pietruszka japońska, dodatek niezbędny w koreańskiej kuchni, zwłaszcza do robienia kimchi - opowiada Iza Wierzbińska z Best Filmu, dystrybutora filmu "Minari".  
rozwiń zwiń