Chwasty, ludzie i choreografia

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2021 10:00
Choreografka Anka Herbut jako pomysł na cykl tekstów literackich wykorzystała ruchy segetalne. Połączyła rośliny i człowieka, by w ten sposób opowiadać o życiu społecznym. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: MichaelGaida/Pixabay

warzywa owoce żywność 1200x660 free.jpg
Kuchnia dla klimatu. Jedz to, co dobre dla Ziemi

Autorka w swoim cyklu pisze o chwastach (rośliny segetalne zwane są chwastami polnymi właściwymi), roślinoidalnych formach protestu oraz ludzko-roślinnych sojuszach i zależnościach w kontekście choreografii artystycznych. 

Anka Herbut łączy te światy, o tym jak to robi opowie Beacie Kwiatkowskiej w "Sztuce jedzenia". 

Odwiedzimy też Festiwal Niewinni Czarodzieje, gdzie serwowano pulardę według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej.  


***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (21.11) o 13.05 zaprasza Beata Kwiatkowska.

Zobacz więcej na temat: Czwórka rośliny
Czytaj także

Dzikie rośliny w jesiennym menu: grzyby, żołędzie i pokrzywa

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2021 14:00
Marmolada z dzikiej forsycji, pokrzywowe kluseczki albo chleb na liściach łopianu - to wszystko możemy sami przygotować w domu, o czym w książce "Smak dzikich roślin" przekonuje Patrycja Machałek. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Bonsai - małe drzewo wielkich możliwości

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2021 15:08
Szukając inspiracji, sięgamy po miniaturowe drzewa bonsai. To japońska metoda uprawy, dzięki której rośliny mające zaledwie kilkadziesiąt centymetrów wysokości wyglądają jak ich pełnowymiarowe kilkumetrowe odpowiedniki. Sprawdzamy, jak uprawiać je w domu.
rozwiń zwiń