Sztuka jedzenia 2 stycznia godz. 13:05

Sztuka jedzenia 2 stycznia godz. 13:05
O Audycji
Tytuł Sztuka jedzenia 2022/01/02 13:00
Prowadzący Kwiatkowska Beata
Opis

Zacznij rok z kimchi W ciągu roku przeciętny mieszkaniec Korei Południowej zjada 25 kilogramów kimchi - do wyboru ma dwieście różnych odmian. Astronauta Ko San zabrał je w kosmos, wpisano je też na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Nie ma jedynej słusznej receptury na kimchi. W Polsce było ono obok ogórków kiszonych najpopularniejszą kiszonką minionego roku. Okazuje się, że pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z XIII wieku, ale zasalane warzywa pojawiają się już w chińskiej "Księdze Pieśni" sprzed trzech tysięcy lat, której autorstwo przypisuje się Konfucjuszowi. O kieszonce roku, którą zachwycają się nawet artyści opowie Grzegorz Łapanowski.

Goście Łapanowski Grzegorz
Playlista
Tagi
Playlista