X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Łowcy smaków". Jak miejska dziewczyna odkryła sezonowość

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 15:16
- Dziś nie widzimy zmieniających się pór roku - mówi Ina Rybarczyk, blogerka, autorka książek kulinarnych. - Do napisania książki "Łowcy smaków. Cztery pory roku" skłonił mnie fakt zamieszkania na wsi - dodaje. 
Audio
  • Ina Rybarczyk opowiada o sezonowości i książce "Łowcy smaków. Cztery pory roku" (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Ina Rybarczyk
Ina RybarczykFoto: Kamil Jasieński/Czwórka

- Ja, miejska dziewczyna, która kocha miasto, z powodów osobistych zamieszkałam pod miastem, w środku puszczy - opowiada gość Kamila Jasieńskiego. - Zaczęłam zauważać, jak zmieniają się pory roku, drzewa liście, natura. Zaczęłam godzić się z tym rytmem i żyć zgodnie z nim. Inaczej moje życie funkcjonuje, nie tylko dieta, mam taki spokój wewnętrzny - dodaje. 

Ten spokój i rytm natury Ina Rybarczyk zaczęła przekładać na swoje jedzenie. Zaczęła zdobywać wiedzę o sezonowości warzyw i owoców. Odkryła, że doskonałym miejscem, by to zgłębiać są targi ekologiczne i małe, lokalne ryneczki. 

- W grudniu polecam skupić się na warzywach korzeniowych jak: pietruszka, seler, marchew czy buraki, także dynia, jest ich dziś ogromny wybór - poleca autorka książki "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Czwórkowy gość zaznacza, że w kuchni roślinnej nie można się obejść bez przypraw i marynat. W "Pierwsze słyszę" zdradza doskonałe sposoby na przygotowanie pieczonego korzenia pietruszki, warzywne burgery. A czy kuchnia roślinna może nam coś zaoferować na święta? Czy wegańskim pasztetem da się "oszukać" mięsożerców?

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Ina Rybarczyk (autorka bloga True Taste Hunters i książek "Łowcy smaków. Cztery pory roku")

Data emisji: 6.12.2018

Godzina emisji: 8.16

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Street food - jedzenie z ulicy, które stało się "fancy"

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2018 14:30
Od klasycznego hamburgera, przez chaczapuri, kebab, falafel, aż po zupę pho i ramen - przepisy na street food z całego świata są już zebrane w jednym miejscu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 11:40
- Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. 
rozwiń zwiń