X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kultowe książki kucharskie. To nie restauracja, to doznanie kulinarne

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2019 12:26
Daniel Humm to pochodzący ze Szwajcarii szef kuchni, który jest właścicielem najlepszej restauracji na świecie. A co znajdziemy w jego książkach?
Audio
  • Tomek Woźniak, edukator kulinarny opowiada o Eleven Madison Park - najlepszej restauracji na świecie (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Wnętrze restauracji Eleven Madison Park w Nowym Jorku
Wnętrze restauracji Eleven Madison Park w Nowym JorkuFoto: Leonard Zhukovsky/Shutterstock

Daniel Humm gotuje w restauracjach od 14 roku życia, a pierwszą gwiazdkę Michelin otrzymał jako 24-letni szef kuchni. 

- Dziś jego restauracja Eleven Madison Park ma trzy gwiazdki, to najlepsza restauracja na świecie - mówi Tomek Woźniak, edukator kulinarny. - Czasem można powiedzieć, że to nie tylko restauracja, a doznanie kulinarne, teatr, przedstawienie, porównywane często do dobrego koncertu - opowiada. 

Rozmówca Michała Piwowarka twierdzi, że w Eleven Madison Park jedzenie, w sensie spożywania kalorii w celu zaspokojenia głodu, jest na drugim planie, a typowe jest przeżycie, które wpływa na nasze wszystkie zmysły.

Czy książka Eleven Madison Park: The Cookbook przeniesie nas do nowojorskiego lokalu Humma? Czy to wciąż książka kulinarna, a może już album? Co znajdziemy na kolejnych jej stronach? I czy zerkniemy na zaplecze restauracji? O tym w materiale Michała Piwowarka. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Michał Piwowarek

Data emisji: 16.01.2019

Godzina emisji: 8.17

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie: Barbara Bytnerewiczowa - Potrawy z mąki i kasz

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2018 07:00
Barbara Bytnerewiczowa to prekursorka kuchni jarskiej w Polsce. To ona w latach 70. pokazała, że można jeść bez mięsa. Czy pochodzące z 1979 roku przepisy smakują do dziś? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. "Sztuka fermentacji" to biblia kiszenia

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2019 12:52
- Moda na kiszonki w Polsce trwa cały czas - mówi Michał Kępiński, kucharz. - Dziś możemy mówić o modzie na fermentowanie produktów, których do tej pory nie kisiliśmy - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kultowe książki kucharskie. Krewetki z anyżem od Mimi Thorisson

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2019 10:36
W żyłach Mimi Thorisson płynie francuska i chińska krew. Blogerka kilka lat temu spełniła swe marzenie i zamieszkała na południowym zachodzie Francji, w okolicy szczególnie urokliwej i pełnej zamków. Przepis na krewetki jej autorstwa poleca David Gaboriaud. 
rozwiń zwiń