X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Tygiel. Kuchnia nowych Polaków". Historie uchodźców zawarte w smaku

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2020 14:35
"Tygiel. Kuchnia nowych Polaków" to pierwsza w Polsce książka kulinarna z przepisami uchodźców. Jak opowiedzieć historię poprzez smaki, które pamięta się z rodzinnego domu?
Audio
  • Ewa Kwiatkowska opowiada o książce "Tygiel. Kuchnia nowych Polaków" (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Okładka książki Tygiel. Kuchnia nowych Polaków
Okładka książki "Tygiel. Kuchnia nowych Polaków" Foto: mat. pras.

książka kucharska 1200 pixabay.jpg
ZOBACZ TAKŻE "Potrawy z różnych stron świata" na kartach książki >>>

W tej książce zebrano nie tylko przepisy, ale i ludzkie historie, nie tylko te radosne, ale i słodko-gorzkie. Kuchnia i zapamiętane smaki, odtwarzane dziś w nowych domach, pozwalają ich autorom, choć na chwilę wrócić do świata, który musieli opuścić. Swoimi przepisami dzielą się uchodźcy m.in. z Iranu, Egiptu, Czeczenii, Dagestanu czy Ukrainy. - To podopieczni Fundacji Ocalenie, ludzie, którzy w Polsce mieszkają od dawna, nawet od kilkunastu lat. Mówią perfekcyjnie po polsku, mają tu dzieci, ale także ci, którzy przyjechali jednak do nas niedawno. Wszystkich łączy jedno: są w procedurze uchodźczej. To ludzie, którzy musieli wyjechać ze swoich ojczyzn, i pewnie w większości chcieliby do nich wrócić - opowiadała Ewa Kwiatkowska, koordynatorka projektu.

ZOBACZ TAKŻE Cykl "Kultowe książki kucharskie" w Czwórce >>>

Jak tłumaczyła, przepisy, które znajdziemy w książce, mają "przenosić we wspomnienia", przypominać o domu. - Nie napisali ich profesjonalni kucharze, ale ludzie, którzy dzięki tym daniom sami przypomnieli sobie rodzinny dom - mówiła Ewa Kwiatkowska. Opowiadała też historie niektórych z nich. - Pan z Egiptu, gdy przyjechał do Polski, schudł, zanim przyzwyczaił się do naszej kuchni, przestał też jeść mięso. By stworzyć przepis, który znajdziemy w książce, dzwonił do mamy - mówiła gość Czwórki.

Bohaterowie książki wypowiadają się też o polskiej kuchni. Tu przewijają się zwłaszcza żurek, karp, czy bigos - dominują mocne, ostre smaki. Większość potraw jest dla uchodźców jest zbyt łagodna. - W ich rodzimych kuchniach jest z reguły dużo mniej warzyw niż u nas, potrawy oparte są bardziej na mięsie. Dlatego ci ludzie doceniają produkty dostępne w Polsce. Na przykład pani z Syrii zbiera u nas sumak. Dla nas to roślina ogrodowa, jednak na Bliskim Wschodzie traktowana jest ona jako przyprawa, zbiera się ją i suszy - mówiła Ewa Kwiatkowska. - Podobnie jest z morwą. U nas to drzewo ozdobne, a tam - owoce morwy są jadalne. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Ewa Kwiatkowska (koordynatorka projektu "Tygiel. Kuchnia nowych Polaków")

Data emisji: 22.01.2020

Godzina emisji: 8.20

kd/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Grzegorz Łapanowski: nie robi się z talerza bizancjum!

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2017 11:30
- W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pizza na śniadanie lepsza niż płatki?

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2018 14:17
To świetna informacja dla wszystkich miłośników węglowodanów. Kawałki pizzy to lepszy wybór na śniadaniowe menu, niż popularne płatki śniadaniowe - podaje magazyn "Daily Mail".   
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tydzień Wege. "Liczymy, że przyjdą sami zatwardziali mięsożercy"

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2018 10:00
Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce.
rozwiń zwiń