Chwasty od kuchni. Jak smakuje szampan z kwiatów?

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2021 07:40
Mówi o sobie "adwokat chwastów" i nie ma w tym cienia przesady. Zapraszamy na spotkanie z Piotrem Ciemnym - autorem książki "Chwasty od kuchni".
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Kseniya Milner

Posłuchaj
owady street food 1200.jpg
Owady - alternatywne źródło białka?

Na co dzień profesjonalny kucharz, do tego miłośnik natury i długich spacerów po lesie. Sprzymierzeniec roślin zapomnianych w naszej kulturze i życiu codziennym - Piotr Ciemny - pojawi się w naszym studiu po godz. 8.00 i zdradzi, jak smakują pieczone gruszki z macierzanką pod orkiszową kruszonką oraz szampan z kwiatów.

Ponadto w audycji:

  • Pizzly, czyli skrzyżowanie niedźwiedzi: grizzly i polarnego. Ocieplenie klimatu spowodowało, że grizzly - z roku na rok - wybierają się coraz dalej na północ. Nic dziwnego, że wreszcie spotkały się z niedźwiedziami polarnymi. Oba gatunki "rozstały się" zaledwie ok. 500-600 tys. lat temu, więc nadal zachowały zdolność do wspólnego płodzenia popomstwa.
  • Startuje Przegląd Filmów Alpinistycznych im. Wandy Rutkiewicz - najstarszy festiwa filmów górskich w naszym kraju. Wydarzenie cieszy się ogromnym uznaniem środowiska alpinistycznego i ma szerokie grono sympatyków. To co odróżnia festiwal od innych, to otwartość Muzeum na wszelkie inicjatywy przez cały rok, nie tylko w dniach festiwalowych.

Skrajny Granat Kanion The Dead South House of The Rising Sun 08 02 2020 / Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie

Zaprosimy też na:

  • serwis kulturalny
  • przegląd prasy
  • serwis sportowy
  • przegląd prasy zagranicznej

***

Na audycję Pierwsze słyszę zapraszamy w czwartek (06.05) po godz. 6.05. Program poprowadzi Kamil Jasieński.

kul


Czytaj także

Nestor Grojewski. Kucharz, który uwiódł gwiazdy Hollywood

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2016 16:30
Karmił m.in. Cameron Diaz, Matta Damona i Leonarda DiCaprio. - Jednym z wyrazów uznania było dla mnie to, że reżyser Martin Scorsese przestał jadać "na mieście" i to nawet w najlepszych restauracjach - opowiada Nestor Grojewski.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rok 2021 na talerzu. O kulinarnych trendach

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021 09:00
Minione 12 miesięcy było wyzwaniem dlla całej branży kulinarnej. Czego możemy spodziewać się w 2021 roku - zostaniemy w kuchni na dłużej? 
rozwiń zwiń