Chińskie wzorce w naszej diecie. Sukces to holistyczne podejście

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2023 12:01
Wokół nas pełno jest przeróżnych diet, każda reklamowana jako najzdrowsza na świecie. Iwona Zasuwa jest zwolenniczką holistycznego podejścia do naszego organizmu i silnie zindywidualizowanego sposobu żywienia. 
Iwona Zasuwa poleca łączenie kasz, warzyw okopowych z produktami ostrzejszymi i rozpraszającymi, jak szczypiorek, cebulka, por czy rzodkiewka
Iwona Zasuwa poleca łączenie kasz, warzyw okopowych z produktami ostrzejszymi i rozpraszającymi, jak szczypiorek, cebulka, por czy rzodkiewkaFoto: Shutterstock/Tatjana Baibakova

Dziś wyjaśnienie hasła "zdrowe odżywianie" jest niezwykle skomplikowane. Wszyscy, którzy interesują się zdrowym żywieniem zaczynają czuć dyskomfort wynikający z docierających do nich wykluczających się różnych informacji. Jedni mówią o jedzeniu wielu surowych produktów, warzyw i owoców, inni o odżywczych produktach odzwierzęcych, a kolejni o odrzuceniu węglowodanów - wymienia Iwona Zasuwa, autorka książki "Smakoterapia. Żyj i jedz!". - Dla mnie odpowiedzią jest stanowisko tradycyjnej medycyny chińskiej, wedle którego dieta powinna być silnie indywidualizowana. Sposób odżywiania powinien zależeć od wielu zmiennych - dodaje. 

Każdy z nas codziennie zarządza swoją dietą, swoimi posiłkami. Czwórkowy gość zachęca osoby borykające się z różnymi chorobami do sięgnięcia po pomoc specjalisty, lekarza, dietetyka w układaniu jadłospisów. - Gdy jednak czujemy, że jesteśmy względnie zdrowi, a tylko czasem zmagamy się z przeziębieniami, to wówczas jest baza, na której można się oprzeć - podpowiada. - W dietetyce holistycznej w ogóle nie myślimy kaloriami, a bardziej energetyką pożywienia, czyli takim aspektem, którego dietetyka zachodnia nie rozpoznaje. Tu nie ma wzorca, nie ma właściwego rozmiaru, płaski brzuch wcale nie jest brzuchem zdrowym, a zdrowe ciało jest miękkie. To czasem ciężko przyjąć w naszej kulturze - ocenia. 


Posłuchaj
15:25 czwórka pierwsze słyszę 22.03.2023 dieta.mp3 O holistycznym podejściu do odżywiania opowiada Iwona Zasuwa (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

Odżywianie, a nie dieta

Wytyczne medycyny chińskiej do żywienia podchodzą inaczej. Kluczem jest tu zdrowie i zrozumienie, że w naszym wypadku zdrowe ciało może wyglądać trochę inaczej. 

Mi słowo "dieta" kojarzy się z wykluczeniem, rezygnacją z czegoś, dlatego staram się go nie używać, a mówić o odżywianiu. Ważne jest by odżywić organizm, żeby rano czuć się dobrze, witalnie, a noc wykorzystywać na regenerację - mówi gość Kamila Jasieńskiego. 

W Polsce dominuje dość utarty schemat odżywiania, który Czwórkowy gość nazywa pszenno-nabiałowo-mięsnym. Chętnie sięgamy po kromkę chleba z masłem i plastrem wędliny. - tymczasem mamy do dyspozycji mnóstwo dobrych, polskich, jednoskładnikowych produktów. Układając jadłospis starajmy się by dominowały w nim produkty jednoskładnikowe, najwyższej jakości - poleca Iwona Zasuwa. - Nie w ilości siła, a w jakości tego, co jemy. Ja jestem też miłośniczką odżywiania, które w 80 procentach składa się ze zdrowych produktów, a 20 procent to szaleństwo. Dzięki temu i pączek zmieści się w naszej diecie - dodaje. 

Odporność - ciągła praca 

W ostatnich latach dużo mówi się o odporności. Wielu marzy o magicznej tabletce, która zabezpieczyłaby nas przed chorobami, tymczasem odporność budujemy non stop. - Warto jeść naturalne produkty, jeść zgodnie z porami roku, sięgać po to, czego ja i mój organizm potrzebujemy - wymienia ekspertka. - Teraz zaczęła się wiosna - z perspektywy medycyny chińskiej do zaopiekowania jest teraz obieg czynnościowy wątroby i pęcherzyka żółciowego. Musimy zejść z ciężkiej zimowej diety. Róbmy to powoli. Nie rzucajmy się na wszelkie nowalijki, zacznijmy od kiełków. 

Iwona Zasuwa poleca łączenie kasz, warzyw okopowych z produktami ostrzejszymi i rozpraszającymi, jak szczypiorek, cebulka, por czy rzodkiewka. Polskim dobrem narodowym są też kiszonki, które odżywiają nasz mikrobion jelitowy. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Iwona Zasuwa (autorka książki "Smakoterapia. Żyj i jedz!")

Data emisji: 22.03.2023

Godzina emisji: 09.13

pj

Czytaj także

Jak za pomocą diety wydłużyć życie? Dieta optymalna pomoże

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2022 10:45
Według norweskich naukowców niewielkie zmiany w diecie mogą wydłużyć życie nawet o dziesięć lat. Opracowali oni dietę opcjonalną, która ma w tym pomóc. Sprawdzamy, na czym polega.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jakie są polskie superfoods? Które powinny znaleźć się w diecie? 

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2022 10:03
 - Jako społeczeństwo spożywamy bardzo niewiele warzyw i owoców, dlatego warto ubogacać swoją dietę o polskie superfoods: warzywa, owoce i zioła, kasze, ale także... śledzie - tłumaczyła Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.
rozwiń zwiń