Szparagi. Jak je przygotować i z czym podawać?

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2020 09:00
Zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Szparagi są także skutecznym afrodyzjakiem.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/stockcreations

W audycji sprawdzimy, jakie mają wartości odżywcze mają szparagi i podpowiemy, jak je przyrządzić, by nie straciły swoich wartości i z czym najlepiej smakują.

W piątkowy poranek spotkamy się także z zięba, ptakiem wielkości wróbla. Podobno jego głos zwiastuje deszcz. Ziębę można spotkać w zasadzie w każdym lesie i parku. Często mylona jest z gilem, ponieważ brzuch ma lekko pomarańczowy.

Zajrzymy również na mapę pogodową na weekend oraz następny tydzień. Będą także  wiadomości sportowe, kulturalne i muzyczne.

***

Na audycję z cyklu "Najlepszy Dzień Tygodnia" w piątek (3.04) po godzinie 6.00 zaprasza Kuba Marcinowicz. 

kul

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby
Czytaj także

Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 18:20
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2020 18:30
Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami.
rozwiń zwiń