Tort pizzowy albo zupa z serem, czyli pizza z Chicago
Poke to nieco bardziej fantazyjna, hawajska wersja powściągliwego, czystego japońskiego sashimi. Jest zdrowa, syta i łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
Gotowany ryż, tuńczyk lub łosoś surowy (lub wędzony na gorąco/zimno), warzywa i owoce według własnego uznania, np. kilka pasków cukinii, awokado, garść wodorostów wakame, zielony ogórek, kilka rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki, ziarna sezamu.
Sposób przygotowania:
Pokrój łososia lub tuńczyka w grubą kostkę. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, oleju sezamowego, startego świeżego imbiru, startego świeżego czosnku, suszone płatki chilli, łyżeczka ziaren sezamu. Dodaj do marynaty łososia wymieszaj całość i wstaw do lodówki na minimum pół godziny (do zamarynowania). W tym czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do przestudzenia (do temperatury pokojowej). Podziel ryż na miski, wyłóż na wierzch zamarynowane kawałki ryby, pokrojone w plastry warzywa i posyp całość ziarnami sezamu.
Szef kuchni Michał Czeżyk i poke bowl
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Krzysztof Stelmach, Michał Czeżyk (Raj w Niebie)
Data emisji: 22.02.2020
Godzina emisji: 17.16
kul