Marchew - beta-karoten to jej sekret

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2020 08:41
Marchew charakteryzuje się przede wszystkim niską kalorycznością i dużą zawartością beta-karotenu. Jakie jeszcze kryje tajemnice i ile jest odmian marchewki? Sprawdzimy o poranku. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/ Tatiana Volgutova

Najczęściej wykorzystywana jest do robienia soków i przecierów. My sprawdzimy, w jakich daniach marchew może być podstawowym składnikiem, jak ją przyrządzać, by nie straciła swoich wartości odżywczych i czy istnieje tylko jedna odmiana marchwi.

Ponadto spotkamy się z pedantem wśród zwierząt, czyli borsukiem. Może ważyć nawet 25 kg, ale przeciętnie jego masa ciała wynosi około 15 - 18 kg, przy czym samice są mniejsze od samców. Jak rozpoznać borsuka? Czy tylko jego czarno białych pasach na głowie?

Będzie też felieton muzyczny, prognoza pogody i wieści ze świata kultury i sportu.

***

Na audycję z cyklu "Najlepszy Dzień Tygodnia" w piątek (22.05) po godzinie 7.05 zaprasza Kuba Marcinowicz.

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Marcin Molik: koniec roku w kuchni należy do pietruszki

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2019 18:00
- W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jadł go Neron, by poprawić swój głos. Por na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2020 09:20
Pora i jego lecznicze właściwości podobno znano już w starożytności. Do Polski przywiozła go królowa Bona. Jak dziś poznać polskiego pora i tego z zagranicy?
rozwiń zwiń