Kaczka na pekińskich talerzach - od XV wieku

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2021 11:46
Soczyste, doprawione i aromatyczne mięso, świeże warzywa i słodki sos – ta smakowa uczta to kaczka po pekińsku. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: Shutterstock/Visionsi

shutterstock buritto 1200.jpg
Wiele odmian i historii buritto. Zawsze cudowny smak

Do jej przygotowania potrzebna jest tusza kaczki, którą najpierw się marynuje, glazuruje, a następnie naciera przyprawami i piecze. Proces jest dość długi i skomplikowany ale danie ma wyjątkowy smak. Przygotowywano ją już w czasach dynastii Yuan. Przepis na kaczkę rozpowszechnił się po całych Chinach w wieku XV. Porozmawiamy o tym wyjątkowym daniu. 

Sprawdź także:

***

Na audycję z cyklu "Nie na-żarty" w sobotę (16.01) o godzinie 17.05 zaprasza Mateusz Kulik.

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Czytaj także

Tteokbokki - przysmak z Korei. Jak smakują koreańskie kopytka?

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2021 11:50
Tteokbokki składa się z dwóch składników: klusek ryżowych oraz ostrej i lekko słodkiej w smaku pasty sojowo-paprykowej gochujang. Zanim to danie trafiło na stoły zwykłych mieszkańców było jadane na dworze królewskim. Wtedy jednak były nieco łagodniejsze w smaku. Legenda miejska głosi, że pierwsze pikantne tteokbokki sprzedano na Sindang-dong w Seulu i nadal okolica ta słynie z tego dania.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinarni futurolodzy - przyszłość naszej kuchni jest wegetariańska

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2021 14:51
Już w 1913 roku Gustav Bishoff prognozował, że w XXI wieku, dieta ludzkości będzie składała się głównie z produktów roślinnych. Jego przepowiednie się poniekąd sprawdzają, bo w samej Polsce jest już milion wegetarian i wegan.​ W audycji zastanowimy się również, czy twórcy filmowi potrafią przepowiadać przyszłość nie tylko kulinarną. 
rozwiń zwiń