Gemüse Kebap. Podbił Berlin i serca miłośników street foodu

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2022 13:00
Pierwszy street food i najlepsze danie na "dzień po imprezie" ma wiele odmian, ale najlepiej podobno smakuje w Berlinie. Na czym polega fenomen Gemüse Kebap i jak przyrządzić go w domu?
Kebab to danie kuchni arabskiej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczne
Kebab to danie kuchni arabskiej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczneFoto: Shutterstock/Vladimir Iakovenko

Kebab dla cierpliwych

Berlin to miasto, w którym można znaleźć wszystko. Od imprez techno, przez sztukę największego kalibru, wspaniałe miejskie zakątki dla tych, którzy lubią spędzać czas aktywnie, aż po kuchnie z całego świata. Żeby spróbować kultowego Gemüse Kebap przede wszystkim należy wykazać się cierpliwością. Przed lokalem ustawiają się długie kolejki, w których smakosze potrafią stać długie godziny. I nie ma w tym nic dziwnego, bo Mustafa’s Kebap figuruje w wielu przewodnikach po Berlinie jako najlepszy kebab w Europie. - Kilka tysięcy lajków robi swoje. To najlepsza reklama - przyznają Andrzej Czerewacz i Kuba Galik z Karmelicka Gemüse Kebap. - Ale te zachwyty nie są bezzasadne. Mustafa’s Kebap jest świeży, przygotowany z dobrych produktów i odpowiednio podany.  

Kim jest Tarik Kara?

Tarik Kara - założyciel tego miejsca - przybył do Niemiec z Turcji ponad 50 lat temu i do dziś nie narzeka na brak klientów. Sekret serwowanych tam kebabów tkwi w świeżym mięsie oraz pieczonych warzywach z najlepszych farm organicznych w Niemczech. A bułki i wrapy są pieczone według autorskiego przepisu właściciela. - W języku niemieckim słowo "Gemüse" oznacza warzywa. Gemüse Kebap to kebab podawany z grillowanymi warzywami. Zazwyczaj są to papryka, bakłażan bądź cukinia oraz ziemniaki, ale nie frytki. Z nietypowych dodatków dochodzą: kozi ser i mięta lub pietruszka - wymieniają goście Czwórki.

Posłuchaj
16:44 CZWÓRKA Nie na zarty - kebab 15.01.2022.mp3 Jak smakuje najlepszy kebab na świecie? (Nie na-żarty/Czwórka)

Jak przygotować Gemüse Kebap w domu?

Kebab ma swój rodowód, który sięga starożytnej Persji, ale to danie rozsławili dopiero tureccy imigranci, którzy przybyli do Europy. Słowo kabab w języku perskim oznacza "opiekane mięso". Danie jest wytworem miejskiej społeczności, pokarmem wezyrów i pierwszym ulicznym fast foodem w historii ludzkości. - Przygotowanie Gemüse Kebap w domu powinniśmy zacząć od mięsa. My używamy udek z kurczaka, do których dodajemy mieszankę 12 przypraw, czosnek, cebulę, trochę jogurtu i wody gazowanej Tak przygotowane mięso musi postać w marynacie przynajmniej dobę i to najlepiej w zamrażarce. Potem smażymy je na patelni: kebab musi być z jednej strony przypieczony, z drugiej soczysty - wyjaśnia Andrzej Czerewacz. - Ważnym elementem są też bułki, które można zrobić samemu z mąki, wody, odrobiny drożdży i soli - dodaje Kuba Galik. 

Sprawdź także:

W 2019 roku kebab świętował 50. urodziny. To danie jest także najpopularniejszym szybkim jedzeniem "ulicznym" w Polsce, a budki sprzedające buły wypełnione mięsem znajdziemy w każdym polskim mieście. Historię kebaba opisał w książce "Kebabistan" Krystian Nowak, a youtuberzy chętnie testują go na swoich kanałach.

The Best Döner Kebab In Berlin | Legendary Eats

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Goście: Andrzej Czerewacz, Kuba Galik (Karmelicka Gemüse Kebap w Krakowie)

Data emisji: 15.01.2022 

Godzina emisji: 17.15

kul

Czytaj także

Noworleańska kanapka po' boy. "Prawdziwa fuzja smaków"

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2021 10:02
Po' boy to skrót od "poor boy", co w języku angielskim oznacza "biedny chłopiec". - Rodzajów po' bojów jest wiele, wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie - mówią w Czwórce Marcelina Walaszek, Hubert Olczak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Souvlaki. Smak greckich wakacji w twoim domu

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2021 11:40
Kawałki mięsa nadziane na szpadkę i opieczone na ogniu to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. - Souvlaki są odpowiednikiem naszego szaszłyka, choć najprościej byłoby powiedzieć, że jest to "mięso na patyku". Samo mięso, bez dodatków - opowiada szef kuchni Michał Fabiszewski. 
rozwiń zwiń