Czy nazywanie warzyw po swojemu sprawi, że zjemy ich więcej?

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2019 13:55
Nowe badanie pokazuje, że nazywanie warzyw używając przymiotników określających ich smak, zwiększa pozytywne myślenie na temat zdrowego żywienia. A w dalszej perspektywie wpływa także na wyrobienie lepszych nawyków żywieniowych, co prowadzi do utrzymania zrównoważonej diety i dobrego samopoczucia.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Jamie Hamel-Smith/stocksnap/domena publiczna

Badanie zostało przeprowadzone na  studentach z 57 uniwersytetów w Stanach Zjednoczonych. Po 185 dniach, zespół naukowców przeanalizował 137,842 decyzji studentów na temat 24 rodzajów warzyw w 71 potrawach ze zdrową, neutralną lub nastawioną na smak nazwą.

Badacze odkryli, że gdy nazwa warzywa wynikała z jego smaku, wzrastało jego spożycie o 29%. Inaczej w przypadku warzyw o „zdrowej” nazwie, gdzie ich spożycie wzrastało  już tylko o 14%.Jednak nazwy, w których pojawiały się na przykład słowa takie jak „niesamowite” czy „wspaniałe” nie miały żadnego wpływu na zainteresowanie badanych.


aj

Zobacz więcej na temat: dieta