Im dalej mieszkamy od fast foodów tym jesteśmy szczuplejsi

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2019 10:28
Im mamy łatwiejszy dostęp do miejsc, gdzie możemy kupić „śmieciowe” jedzenie, tym większe prawdopodobieństwo, że będziemy otyli.
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

Analiza danych na temat dzieci i młodzieży w wieku 5-18 lat, przeprowadzona przez  naukowców z New York Univeristy wykazała, że wśród młodych osób mieszkających w odległości połowy przecznicy (ok. 40 m) od miejsca z fastfoodem, 20 proc. było otyłych i 38 proc. miało nadwagę. Co ciekawe, każde dodatkowe 40-80 metrów od miejsca z niezdrową żywnością, wykazywało spadek ryzyka otyłości o 1 do 4 procent.

Dodatkowo, badanie pokazało, że na ryzyko otyłości nie ma wpływu odległość od sklepów lub restauracji ze zdrową żywnością.

Naukowcy sądzą, że ich odkrycie może przyczynić się do wprowadzenia praw, nakazujących minimalną odległość restauracji z niezdrowym jedzeniem od kompleksów mieszkalnych.