Chrupkość jedzenia a otyłość

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2020 20:30
Zapach jedzenia wywołuje reakcje w mózgu, które kontrolują poziom sytości. Jak się okazuje, tekstura żywności również odgrywa znaczącą rolę w tym, ile jemy.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay

W ramach badania w Nowej Zelandii uczestnicy mieli zjeść śniadanie. Następnie po 45 minutach wyświetlono im 30-minutowy film dokumentalny (niezwiązany z jedzeniem), do którego każdy z nich dostawał miskę chipsów. Podczas pierwszej sesji badani otrzymywali do zjedzenia zwykłe chipsy ziemniaczane, podczas drugiej zaś - bardziej chrupkie. 

Podczas testu uczestnicy w dowolnym momencie mogli poprosić o dodatkową porcję przekąsek. Pod koniec filmu pobór dokładki każdego uczestnika został obliczony na podstawie resztek. Następnie uczestnicy zostali poproszeni o ocenę ich sytości.

Naukowcy odkryli, że większość ludzi oceniło chrupiące chipsy ziemniaczane jako znacznie bardziej sycące. Co więcej, w oparciu o te dane mężczyźni, częściej niż kobiety, uznawali chrupiące chipsy za bardziej satysfakcjonujące.​