Spożywanie jagnięciny i sera wpływa na nasz mózg

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2020 08:42
Pokarmy, które spożywamy, mogą mieć bezpośredni wpływ na sprawność naszego mózgu.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: baibaz/shutterstock.com

Poprawa zdolności poznawczych wiąże się ze spożywaniem sera, czerwonego wina i jagnięciny. Z kolei nadmierne spożywanie soli, szczególnie przez osoby zagrożone chorobą Alzheimera, może przyczynić się do ich spadku.

Naukowcy z Iowa State University, którzy przeprowadzili badanie mówią: „Nasza analiza sugeruje, że spożywanie sera, oczywiście we właściwych proporcjach, codzienne picie czerwonego wina oraz jedzenie jagnięciny może pomóc poradzić sobie ze zrozumieniem coraz bardziej złożonego świata, który wydaje się nie zwalniać".

Badanie przeprowadzono bazując na danych zebranych od 1787 osób w wieku od 46 do 77 lat.  

aj

Zobacz więcej na temat: jedzenie zdrowie