Kimchi a może kombucha? Co jest zdrowsze?

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2023 18:47
Brytyjscy badacze sprawdzili, jak fermentowane produkty wpływają na nasz mózg i nasze jelita. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Nungning20/Shutterstock

Naukowcy z University College Cork bardzo dokładanie przebadali wpływ nawet 200 sfermentowanych pokarmów na nasze zdrowie. Jak zaznacza brytyjskie Towarzystwo Mikrobiologiczne, wyniki tych badań są obiecujące, ponieważ pokazują, że sfermentowane produkty zawierają przekaźniki mózgowe, dlatego ich spożywanie wpływa długo lub krótkoterminowo, na funkcjonowanie mózgu, na przykład na zmniejszenie stresu.

"Z 200 badanych wyrobów prawie wszystkie wykazywały mniejszy lub większy potencjał, jeśli chodzi o poprawę zdrowia jelit i mózgu" – twierdzą brytyjscy naukowcy i dodają  - "Sfermentowane produkty na bazie cukru oraz sfermentowane produkty na bazie warzyw są najlepsze, jeśli chodzi o zdrowie jelit i mózgu".

mk

Zobacz więcej na temat: kuchnia kuchnia regionalna