EKOiści w ekomieście. Jak wietrzyć mieszkanie i piec ciasto?

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2019 15:00
Zmiany klimatyczne są faktem i nie ma sensu dalej udawać, że ten problem dotyczy innych, ale nie nas. W jaki sposób zahamować globalne ocieplenie, co może w tej kwestii zrobić zwykły człowiek i dlaczego warto być ekoprzywoitym? O tym na antenie Czwórki opowiada Marta Anczewska z WWF. 
Audio
  • Bądź ekoistą. Dbając o świat, zadbasz o siebie (Ekoiści/Czwórka)
.
.Foto: photoshopper24/pixabay.com/CC0

Łatwości w zdobyciu energii na cokolwiek rozleniwiła nas, uśpiła czujność Marta Anczewska  

- Zmiana klimatu nie uznaje państwowych granic, a największym cywilizacyjnym wyzwaniem dla wszystkich krajów jest teraz wyhamowanie tempa wzrostu temperatury na poziomie 1,5 stopnia do końca tego stulecia - wyjaśnia gość Czwórki. - To przykazanie zapisane jest w "porozumieniu paryskim", czyli w najważniejszym dokumencie dotyczącym polityki klimatycznej - dodaje.

Czytaj także
lodówka 1200.jpg
"EKOiści". Jak nie marnować żywności?

Jeśli nie uda się tego zatrzymać, musimy liczyć się z poważnymi konsekwencjami, które w różnych miejscach globu dotkną nas w różnym stopniu. - Najgorsza sytuacja będzie w strefie równikowej. Tam temperatura podniesie się do poziomu, w którym nie będzie już można funkcjonować - ostrzega rozmówczyni Kasi Dydo.  

Marta Anczewska zaznacza też, że do rozwiązania tego problemu - obok zmian systemowych - konieczna jest także praca u podstaw. - Przyjrzymy się temu, ile zanieczyszczeń emituje nasze gospodarstwo. Zastanówmy się, czy chcemy kąpać się w wannie, a może lepiej pod prysznicem - wyjaśnia ekspert WWF i zdradza, jak w duchu eko wietrzyć w zimie mieszkanie. Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.   


Zobacz takę
roslina natura ekologia 1200.jpg
Audycja "Ratujemy świat" w Czwórce

***

Tytuł audycji: EKOiści

Prowadzi: Kasia Dydo

Gość: Marta Anczewska (WWF)

Data emisji: 8.11.2019

Godzina emisji: 10.05

kul

Czytaj także

Zero waste w kuchni. Jak zaoszczędzić 2 tysiące złotych?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2019 21:50
16 października startuje kampania społeczna #KochajJedzenie towarzysząca największemu festiwalowi kulinarnemu w Polsce Restaurant Week. Jej celem jest ograniczenie marnowania żywności na co dzień.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy turystyka niszczy środowisko?

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2019 19:43
Minimalizujemy zużycie plastiku, segregujemy śmieci i coraz częściej sięgamy po ekologiczne produkty. Nasza troska o planetę często przestaje mieć znaczenie, gdy rezerwujemy bilet lotniczy na wakacje.
rozwiń zwiń