Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 29.05.2017

Zapach w procesie twórczym. O sztuce Izy Chamczyk

- Jestem performerką, ważnie jest dla mnie zmysłowe poznawanie świata. Nie mając węchu mam utrudnione zadanie i na początku trudno mi było się z tym pogodzić - opowiada artystka Iza Chamczyk.
Posłuchaj
  • Sztuka performatywna, procesualna i pachnąca (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Iza Chamczyk tworzy sztukę procesualną, często skoncentrowaną wokół jedzenia. - W performensach często wykorzystuję elementy zapachowe. W ubiegłym roku były to cytryny, teraz w warszawskiej Aptece Sztuki wykorzystałam ryby - mówi.  


Czytaj także
ryba 1200.jpg
Camilla Läckberg. O morderstwach ze smakiem

Prywatnie gość Czwórki jest miłośniczką gotowania. Czy życie bez zapachu to duży dyskomfort? - Mózg człowieka potrafi robić różne rzeczy więc mamy coś takiego jak węch fantomowy. Mózg wyobraża sobie rózne zapachy i przez to moja kawa czasami pachnie orzechami, a banany pomarańczami - opowiada. 

Czy jedzenie może pachnieć abstrakcją? Jak maluje się pleśnią? I czy sok z cytryny może zaświecić? O tym m.in. w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Materiał przygotowała: Kaja Zemła

Gość: Izabela Chamczyk (performerka, malarka)

Data audycji: 28.05.2017

Godzina audycji: 15.15

kul/kd