O ile o jedzeniu mówi się często, to jak przyznaje gość Czwórki, nie znajdziemy w dziełach Szekspira przepisów ani szczegółowych opisów zjadanych czy przygotowywanych potraw.
- Szekspir jest tak tłumaczony na język polski, by charakter tekstu był bardziej intelektualny, dlatego czytając oryginał zauważamy rzeczy, których tłumacze nie wybili. Rok temu w czasie obchodów 400-lecia śmierci pisarza w wielu kawiarniach i restauracjach w Londynie serwowano takie potrawy jak pierożki z kwiatami czy napoje owocowo-warzywne niczym ze "Snu nocy letniej" - opowiada Maja Margasińska.
Jak smakuje czarci rosół, który serwowały czarownice w Makbecie? Czy jedzenie u Szekspira bywa symboliczne? O tym mówimy więcej w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Maja Margasińska (miłośniczka literatury)
Data emisji: 20.08.2017
Godzina emisji: 15.15
sm/kul