Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Sylwia Mróz 21.08.2017

Miłość, śmierć i jedzenie. Szekspir od kuchni

William Szekspir słynął ze słabości do deserów. W jego sztukach pojawia się około dwóch tysięcy odniesień do kulinariów, a słowo uczta pada blisko 100 razy.

O ile o jedzeniu mówi się często, to jak przyznaje gość Czwórki, nie znajdziemy w dziełach Szekspira przepisów ani szczegółowych opisów zjadanych czy przygotowywanych potraw.

- Szekspir jest tak tłumaczony na język polski, by charakter tekstu był bardziej intelektualny, dlatego czytając oryginał zauważamy rzeczy, których tłumacze nie wybili. Rok temu w czasie obchodów 400-lecia śmierci pisarza w wielu kawiarniach i restauracjach w Londynie serwowano takie potrawy jak pierożki z kwiatami czy napoje owocowo-warzywne niczym ze "Snu nocy letniej" - opowiada Maja Margasińska.

Jak smakuje czarci rosół, który serwowały czarownice w Makbecie? Czy jedzenie u Szekspira bywa symboliczne? O tym mówimy więcej w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Maja Margasińska (miłośniczka literatury)

Data emisji: 20.08.2017

Godzina emisji: 15.15

sm/kul