X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Polskie Radio

To Polacy wymyślili rybę po grecku, pierogi ruskie oraz rybę z frytkami...

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2011 19:30
Goście radiowej Jedynki opowiadają o tajnikach kuchni swoich krajów. I zdradzają niektóre przepisy.
Audio

Nasza ryba po grecku w Grecji nie jest znana. Grecki kucharz – gość "Czterech pór roku" – mówi, że nawet nie mógł tego zjeść. W Rosji nieznane są także pierogi ruskie. Robią tam za to przepyszne pieliemieny, czyli pierożki z mięsem, oraz soljankę, zawiesistą zupę mięsną lub rybną ze śmietaną.

A czy wiedzą Państwo, że tradycyjne danie angielskie – rybę z frytkami – wymyślili ponoć Polacy? Brytyjczycy potrafią natomiast jeść np. bułkę z chipsami...

Zapraszamy na kulinarną podróż po Europie, podczas której nasi goście zdradzają przepisy na niektóre potrawy. Można się dowiedzieć, jak zrobić pielemieny, pudding, tiramisu, krem brulée, prawdziwy włoski chleb i placek do pizzy, jagnięcinę po walijsku oraz gołąbki w liściach winogron.

Naszą kulinarną podróż zaczynamy od kuchni greckiej, o której opowiada Nikolaos Vasileiadis z tawerny Mylos. Z kolei tajniki kuchni hiszpańskiej zdradza restaurator Marcin Kręglicki, Żenia Klimakin, dziennikarz Radia dla Zagranicy, mówi o kuchni rosyjskiej.

Następnie o znanych daniach kuchni włoskiej opowiada Giancarlo Russo, szef kuchni, autor książki kulinarnej pt. "Kuchnia włoska bez granic", zaś John Beauchamp, dziennikarz Radia dla Zagranicy, zdradza smaki kuchni angielskiej i przyznaje, że nawet on, rodowity Brytyjczyk, nie lubi jeść puddingu. Choć są i tacy, co za nim przepadają.

A o najlepszych europejskich deserach opowiada Bożena Sikoń, szefowa pracowni cukierniczej w hotelu Sobieski.

Audycję prowadziła Marta Kielczyk.

(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Gwiazda Burgundii

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2011 16:40
Burgundia słynie z winnic, kanałów z pływającymi po niej barkami i ... doskonałej kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ryba w grubym pancerzu soli

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2011 11:49
We Francji ostatki to tłusty wtorek. Na starych fotografiach z końca XIX wieku widać posuwające się ulicami Paryża pochody przebierańców.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szparagi na wiosnę i to w trzech kolorach

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2011 16:50
Od kwietnia do czerwca na francuskich talerzach królują szparagi. Przyrządzane są na setki sposobów. Spróbujmy i my!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Historia rodziny Mannów od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2011 12:55
Kluseczki wątrobiane, pierogi z pomarańczą lub z kapustą i twarożkiem - przepisy na takie dania były przekazywane przez pokolenia w rodzinie Wojciecha Manna.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gadająca kuchnia, która uczy francuskiego

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2011 15:39
Innowacyjna kuchnia, która w języku francuskim krok po kroku daje instrukcje, jak przygotować chociażby żabie udka, ma szansę zrewolucjonizować nauczanie języków obcych w Wielkiej Brytanii.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jesienna kuchnia: ...bo chodzi o to, by żyć ze smakiem

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 11:09
Ma być przede wszystkim smacznie ale prosto, ciepło i rozgrzewająco. Dni są coraz krótsze, za oknem szaro, liście spadają z drzew, a my włączamy piekarnik...
rozwiń zwiń