Polskie Radio

To Polacy wymyślili rybę po grecku, pierogi ruskie oraz rybę z frytkami...

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2011 19:30
Goście radiowej Jedynki opowiadają o tajnikach kuchni swoich krajów. I zdradzają niektóre przepisy.
Audio

Nasza ryba po grecku w Grecji nie jest znana. Grecki kucharz – gość "Czterech pór roku" – mówi, że nawet nie mógł tego zjeść. W Rosji nieznane są także pierogi ruskie. Robią tam za to przepyszne pieliemieny, czyli pierożki z mięsem, oraz soljankę, zawiesistą zupę mięsną lub rybną ze śmietaną.

A czy wiedzą Państwo, że tradycyjne danie angielskie – rybę z frytkami – wymyślili ponoć Polacy? Brytyjczycy potrafią natomiast jeść np. bułkę z chipsami...

Zapraszamy na kulinarną podróż po Europie, podczas której nasi goście zdradzają przepisy na niektóre potrawy. Można się dowiedzieć, jak zrobić pielemieny, pudding, tiramisu, krem brulée, prawdziwy włoski chleb i placek do pizzy, jagnięcinę po walijsku oraz gołąbki w liściach winogron.

Naszą kulinarną podróż zaczynamy od kuchni greckiej, o której opowiada Nikolaos Vasileiadis z tawerny Mylos. Z kolei tajniki kuchni hiszpańskiej zdradza restaurator Marcin Kręglicki, Żenia Klimakin, dziennikarz Radia dla Zagranicy, mówi o kuchni rosyjskiej.

Następnie o znanych daniach kuchni włoskiej opowiada Giancarlo Russo, szef kuchni, autor książki kulinarnej pt. "Kuchnia włoska bez granic", zaś John Beauchamp, dziennikarz Radia dla Zagranicy, zdradza smaki kuchni angielskiej i przyznaje, że nawet on, rodowity Brytyjczyk, nie lubi jeść puddingu. Choć są i tacy, co za nim przepadają.

A o najlepszych europejskich deserach opowiada Bożena Sikoń, szefowa pracowni cukierniczej w hotelu Sobieski.

Audycję prowadziła Marta Kielczyk.

(ag)

Czytaj także

Gwiazda Burgundii

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2011 16:40
Burgundia słynie z winnic, kanałów z pływającymi po niej barkami i ... doskonałej kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ryba w grubym pancerzu soli

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2011 11:49
We Francji ostatki to tłusty wtorek. Na starych fotografiach z końca XIX wieku widać posuwające się ulicami Paryża pochody przebierańców.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szparagi na wiosnę i to w trzech kolorach

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2011 16:50
Od kwietnia do czerwca na francuskich talerzach królują szparagi. Przyrządzane są na setki sposobów. Spróbujmy i my!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Historia rodziny Mannów od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2011 12:55
Kluseczki wątrobiane, pierogi z pomarańczą lub z kapustą i twarożkiem - przepisy na takie dania były przekazywane przez pokolenia w rodzinie Wojciecha Manna.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gadająca kuchnia, która uczy francuskiego

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2011 15:39
Innowacyjna kuchnia, która w języku francuskim krok po kroku daje instrukcje, jak przygotować chociażby żabie udka, ma szansę zrewolucjonizować nauczanie języków obcych w Wielkiej Brytanii.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jesienna kuchnia: ...bo chodzi o to, by żyć ze smakiem

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2011 11:09
Ma być przede wszystkim smacznie ale prosto, ciepło i rozgrzewająco. Dni są coraz krótsze, za oknem szaro, liście spadają z drzew, a my włączamy piekarnik...
rozwiń zwiń