Polskie Radio

Kuchnia dworska i królewska

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2018 11:00
Co jadano za czasów Jana III Sobieskiego i Stanisława Augusta Poniatowskiego? Kto wprowadził umiar w jedzeniu i stawiał na konwersację, a komu zawdzięczamy kawę, cytrusy i kwiat ziemniaka?
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Plateresca /Shutterstock.com

W audycji "Cztery pory roku" porozmawiamy o dawnych zwyczajach kulinarnych oraz zastanowimy się, czy w domach ziemiańskich stawiano na Święta snop słomy i jakie znaczenie miał post wigilijny.

W audycji opowiemy także o kobiecie przełamującej XIX wieczne konwenanse. Samodzielna zawodowo, zrewolucjonizowała polską kuchnię, wprowadzając do niej warzywa i propagując higienę, czyli Lucyna Ćwierczakiewczowa, "Pani od obiadów".

***

Na audycję "Cztery pory roku" w poniedziałek (24.12) o godz. 9.10 zaprasza Małgorzata Raducha.

kwh



Zobacz więcej na temat: potrawy tradycja
Czytaj także

Gdy w święta trzeba iść do pracy...

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2018 16:44
Podobno ponad połowa Polaków czynnych zawodowo ma za sobą święta spędzone nie w rodzinnym gronie, a w pracy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czy Polacy przekonają się do bezmięsnych świąt?

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2018 19:10
O ile na wigilii, zgodnie z tradycją, mięsa nie jadamy, tak w pierwszy i drugi dzień świąt w wielu polskich domach stoły uginają się od mięsnych pieczeni.
rozwiń zwiń