Polskie Radio

Crème brûlée i wszystkie jego tajemnice

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2021 14:05
Crème brûlée to jeden z najpopularniejszych francuskich deserów. Jego konsystencja jest aksamitna, a wierzch przykrywa warstwa chrupkiego karmelku. Przysmak zyskał opinię lubianego na całym świecie. Jakie skrywa tajemnice?
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay.com

Crème brûlée to zapiekany deser, przygotowywany ze śmietanki i żółtek, zwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Aromatu dodaje mu wanilia, czekolada lub inne dodatki. Jak przygotować ten pyszny deser?

Posłuchaj
50:19 2021_04_17 13_07_38_PR3_Goraca_plyta.mp3 Król deserów i jego tajemnice. Crème brûlée (Gorąca płyta)

 

Znany na całym świecie 

– Crème brûlée można zjeść wszędzie, w każdym rejonie Francji. Wśród tamtejszych deserów popularne są także bezy, naleśniki, ptysie, eklery i ciasta baskijskie. Crème brûlée zawładnął całym krajem. Jest podawany nie tylko we francuskich restauracjach, ale w lokalach na całym świecie  mówiła Patrycja Wąsowska, właścicielka francuskiej kawiarni w Warszawie.

– Powinien być aksamitny z dodatkiem prawdziwej wanilii. Możemy rozpoznać go po chrupiącym, karmelizowanym wierzchu. Okazuje się, że deser ma sporą historię. Podobno już w 1691 roku pojawił się w książce kucharskiej francuskiego szefa kuchni  dodała Adriana Marczewska.

Jak przygotować deser samodzielnie? Sposób wykonania prezentujemy w materiale video. 

GORĄCA PŁYTA 9 / Trójka Program 3 Polskiego Radia 

***

Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Data emisji: 17.04.2021
Godzina emisji: 13.07

zch

Czytaj także

Dla ochłody... lody z mrożonych owoców!

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2019 11:40
Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody!
rozwiń zwiń