Polskie Radio

Nie tylko cukinia i cebula. Cytrusy i sałaty z grilla

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2021 12:05
– Na grilla możemy wrzucić nie tylko warzywa twarde. Mogą to być także sałaty, kapusta, rzepa, rzodkiewka, por, szparagi, a nawet świeże ogórki – wyliczają goście "Gorącej płyty" Wit Szychowski i Tomasz Czajkowski. Przygotowywać na grillu można oczywiście także owoce, jak choćby jabłka czy gruszki. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/zoryanchik

shutterstock grill jedzenie 1200.jpg
Ogień w kuchni. Wszystkie tajniki grillowania

Adriana Marczewska przyznaje, że jedną z propozycji, którą szalenie lubi, jest sałatka Cezar na bazie grillowanej sałaty rzymskiej. – Bardzo polecam się skusić. Nabiera ona niesamowitego aromatu – zachęca autorka audycji. 

Posłuchaj
49:41 2021_05_15 12_07_44_PR3_Goraca_Plyta.mp3 A gdyby tak bez mięsa? Aromatyczne warzywne i owocowe dani z grilla (Gorąca płyta/Trójka)

 

shutterstock grillowane jedzenie 1200.jpg
Czy grill tradycyjny jest najzdrowszym rozwiązaniem?

Kolejną przepyszną i łatwą w przygotowaniu na grillu propozycję jest… rzepa. – Nie jest bardzo ciężka, ale ma dużo wody ukrytej w sobie. Wystarczy skropić ją oliwą czy olejem, posypać solą i pieprzem i grillować trzy minuty z każdej strony. Pokroić na plastry i gotowe. Można polać sosem na bazie jogurtu lub grillowaną cytryną. Polecam grillować cytrusy i wykorzystywać ich sos do skropienia kolejnych dań – sugerują goście Trójki. 

W audycji rozmawialiśmy także o marynatach do dań warzywnych. Nie zabrakło także miejsca na porady dla tych, którzy grilla nie mają, ale chcieliby go zastąpić np. tradycyjnym ogniskiem.

Trójka Program 3 Polskiego Radia/Gorąca Płyta Odc. 13 | Grill warzywny

***

Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Goście: Wit Szychowski i Tomasz Czajkowski 
Data emisji: 15.05.2021
Godzina emisji: 12.07

gs

Czytaj także

Włoskie sery. Jak powstają i jak je przyrządzić?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2021 13:07
- Mieszkańcy Neapolu na pewno powiedzą, że pierwsza mozzarella była przygotowywana z bawolego mleka, ale jak pojedziesz do Apulii, to powiedzą, że pierwsza była mozzarella z krowiego mleka. To niekończąca się kłótnia między dwoma regionami - przyznaje Francesco Micaletti. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kawa doskonale wypalona, czyli jaka?

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2021 13:06
– Kawa przed przyjazdem do palarni nie ma smaku i nie jest szczególnie aromatyczna. Pachnie bardziej… grochem. Nie wszyscy muszą to wiedzieć, ale kawa jest pestką owocu, którą trzeba wyłuskać – opowiada Wiktor Borowski, właściciel palarni kawy. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ceviche, czyli smaki Ameryki Południowej

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2021 12:05
– Ceviche pochodzi z Ameryki Południowej. To surowe ryby marynowane w soku z cytryny lub limonki, z cebulą i kolendrą, to podstawa – wyjaśnia Martin Gimenez Castro, szef kuchni w warszawskiej restauracji specjalizującej się w tym daniu. Długość marynowania czy kolejne dodatki różną się w zależności od kraju. 
rozwiń zwiń