Jest taki kraj, w którym kobiety żyją dłużej, niż gdziekolwiek indziej na ziemi. Kraj, w którym kobiety mogą cieszyć się jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a jednak wskaźnik otyłości wynosi u nich zaledwie 3 procent. Kraj, w którym czterdziestolatki wyglądają tak, jak gdyby miały połowę lat mniej.
Mowa o Japonii. Właśnie ukazała się książka pt."Japonki nie tyją i się nie starzeją" Naomi Moriyamy i Williama Doyle'a.
O urodę i zdrowie Japonek zapytaliśmy Alicję Than - japonistkę i restauratorkę. - Jesteśmy tym co jemy - stwierdziła ekspertka. - Sekretu piękna, szczęścia i urody Japończyków trzeba szukać w ich kulturze kulinarnej. Podstawą diety Japończyków są ryż, ryby, sezonowe warzywa i fermentowane produkty sojowe - tłumaczyła.
- Piękną cerę Japonki zawdzięczają nie tylko produktom, których używają, ale specyficznemu podejściu do zabiegów higienicznych. Codzienne, nawet domowe zabiegi traktują jako rytuał. Zmywanie makijażu zajmuje im nawet 30 minut - dodała Alicja Thun.
W audycji także o tym, po co Japończykom kapcie używane wyłącznie w łazience i czy każdy może przygotować trująca rybę fugu?
***
Tytuł audycji: "Lato z Radiem"
Prowadzący: Roman Czejarek
Gość audycji: Alicja Than (japonistka, restauratorka)
Data emisji: 21.06.2016 r.
Godzina emisji: 9.22
ab/pg