Gość Jedynkowej audycji "Lato z Radiem" przekonuje, że najlepsze polskie potrawy trafiają nie do najdroższych restauracji, a na domowe stoły. Zdaniem Agnieszki Małkiewicz, aby przyrządzić smaczny posiłek wystarczy książka kucharska i odrobina wyobraźni. - Ostatnio jadłam wędzonego węgorza przyrządzonego według domowego przepisu. Mimo, że w Polsce trudno o dobrą rybę, to właśnie z takich potraw możemy być dumni - wyjaśnia. - Dla ludzi ze Stanów czy z południa Europy chrzan czy różnego rodzaju wędzonki, to nowość i kiedy przyjeżdżają do Polski, chętnie próbują naszych dań - dodaje autorka facebookowego profilu "Codziennik Kulinarny".
Zdaniem Agnieszki Małkiewicz mimo, że polska kuchnia obfituje w wiele smacznych potraw, to warto próbować także dań z innych krajów. Nasza rozmówczyni polecała zwłaszcza domową kuchnie włoską. - Radziłabym, żeby w trakcie podróży do Włoch nie korzystać z drogich restauracji tylko udać się do najbliższego gospodarstwa domowego, gdzie mieszkańcy przygotowują dania tradycyjne dla danego regionu - zachęca.
Rozmawiała Małgorzata Raducha.
(szr)