- Bób jest zaliczany do warzyw strączkowych dlatego osoby, które nie jedzą mięsa lub mocno je ograniczają jest to wartościowe warzywo ze względu na sporą zawartość białka i dobrych tłuszczów – powiedziała dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu dietetycy.org.pl dodając, że bób zawiera też wiele składników mineralnych i witamin, które w bardzo dobry sposób uzupełniają codzienną dietę.
65:16 18.08. Strefa rodzica - bób i inne warzywa w sierpniu.mp3 Sierpniowe dary natury: pomidory, szpinak i bób - jak je przyrządzać i przechowywać? (Strefa rodzica/Polskie Radio Dzieciom)_18.08.2020.
Bób zawiera białko wysoko przyswajalne. Jest to białko o wysokiej wartości odżywczej, podobnie jak białko innych roślin strączkowych - Na 100 g. bobu 7 g. to białko, które jest dobrze tolerowane i dobrze przyswajalne. Warto zatem spożywać bób jako urozmaicenie diety, jako dodatek do niej. Ważne żeby był dobrze ugotowany czyli miękki. Należy jeść go bez skóry – dodała gość "Strefy rodzica" w Polskim Radiu Dzieciom.
Dla osób walczących z nadwagą zalecana dzienna dawka bobu to zawartość 1 szklanki gotowanego bobu (ok. 200 kalorii).
Więcej o cennych składnikach bobu, ale także szpinaku i pomidorów w załączonym zapisie audycji.
Rozmawiała dr Joanna Neuhoff-Murawska
Data emisji: 18.08.2020
Godzina emisji: 21:00
Gość: dr Justyna Bylinowska/dietetycy.org
Audycja "Strefa rodzica" od poniedziałku do piątku w godz. 21.00 - 23.00.
***
Polskie Radio Dzieciom - całodobowa stacja radiowa dla dzieci i ich rodziców. Co tydzień Polskie Radio Dzieciom nadaje ponad 130 premierowych audycji dla dzieci i rodziców, w tym bajki, audycje kulturalne, edukacyjne, podróżnicze i rozrywkowe.
Codziennie od 7.00 do 21.00 usłyszeć można audycje dla dzieci, wieczorem zaś audycje publicystyczne i muzyczne dla dorosłych z udziałem uznanych ekspertów i wybitnych twórców.
Więcej aktywności stacji można znaleźć w profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych.