Polskie Radio Dzieciom

Wrocławskie oceanarium

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2019 12:00
W dzisiejszym Zwierzyńcu powrócimy do Oceanarium we Wrocławskim Ogrodzie Zoologicznym. Powrócimy do rozmowy z Panią Natalią Glazer, która już jako mała dziewczynka ukochała podwodne królestwo. Jeżeli myślicie, że zbiornik wodny, który mieści blisko 3 mln litrów jest zamieszkiwany tylko przez żółwia Stefana i rekiny to przed Wami kolejna niespodzianka. Dziś porozmawiamy o wszystkich pozostałych mieszkańcach tej krainy.
Audio
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: pixabay.com

Poznamy niezwykłe płaszczki, które dumnie prezentują się przepływając tuż obok nas. Wyglądają niczym potężne ptaki na niebie. Poznamy cała gromadę innych gatunków ryb, które choć o wiele mniejsze od rekinów, mogą czuć się przy nich bezpiecznie.

Porozmawiamy również o fundacji, która działa na terenie Wrocławskiego Ogrodu Zoologicznego, której celem jest dbanie o zwierzęta. Ponadto porozmawiamy o marzeniach i o spełnianiu swoich marzeń

Zwierzyniec 24 lutego godz. 12:00

-

Wszystko o zwierzętach W programie można poznać bliżej znane i nieznane zwierzęta świata.. nawet te z najbardziej odległych zakątków. Usłyszycie, co lubią, czego nie lubią. Co oznaczają ich zachowania, albo jak spędzają czas? Zaprasza Pascal Kaczorowski.

Zobacz także
Czytaj także

Adopcje w ZOO

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2019 12:00
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wizyta w oceanarium

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2019 12:00
W dzisiejszym Zwierzyńcu nie tyle przeniesiemy co zanurzymy się w podwodnym królestwie. Poznamy tutejszy świat egzotycznych ryb od kuchni.. W przenośni i dosłownie. Najpierw poznamy min. żółwia Stefana który do nas podpłynie i się z nami przywita, potem zajrzą do nas rekiny żarłacze, o których tez sobie porozmawiamy i przy okazji obalimy kilka mitów a następnie trafimy do kuchni czyli do miejsca w którym przyrządzane są posiłki dla mieszkańców oceanarium, wejdziemy zarówno do lodówki jak i do zamrażarki, która wielkością przypomina kawalerkę i w całości wypełniona jest przysmakami ryb, które zamieszkują wrocławskie oceanarium.
rozwiń zwiń