Polskie Radio Dzieciom

Natura też potrafi pakować

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2018 21:00
Jak zjedlibyśmy jajko, gdyby nie miało skorupki, czy orzechy byłyby takie dobre gdyby nie to, że są zamknięte w skorupce i czy cebula przetrwałaby długo bez łupinki?
Audio
Orzechy pekan są bogatym źródłem witaminy E i przeciwutleniaczy
Orzechy pekan są bogatym źródłem witaminy E i przeciwutleniaczyFoto: Scott Bauer/Wikimedia Commons

Kiedy kupujemy w sklepie ciasto lub pieczywo, dostajemy ładnie zapakowaną paczuszkę, ale przecież natura też potrafi zabezpieczyć swoje największe skarby. Skórki, skorupki, łupinki, liście to naturalne ochronki dla produktów, które jemy na co dzień. Dziś Leszek i Michaś zajrzą do tego, co zwykle jest schowane i zbadają czy takie zabezpieczenia są skuteczne.


Zapraszamy na audycję "Leszek i Miś Michaś" w godzinach 12:00 - 13:00, we wtorek 23 stycznia.

 

Zobacz także