Polskie Radio Dzieciom

Żywność i bakterie

Nasi eksperci wyjaśnią, jaką rolę odgrywają w naszym życiu mikroorganizmy i co potrafią jeśli zostaną dodane do żywności.
Wygląda apetycznie, prawda? Ale jeśli grzyby pojawią się na innych rodzajach serów niż pleśniowe, oraz innych produktach żywnościowych, ich spożycie może być groźne dla naszego zdrowia
Wygląda apetycznie, prawda? Ale jeśli grzyby pojawią się na innych rodzajach serów niż pleśniowe, oraz innych produktach żywnościowych, ich spożycie może być groźne dla naszego zdrowiaFoto: Dorina Andress/Wikimedia/lic. CC 3.0
O Audycji

W naszej kuchni możemy znaleźć miliony bakterii. Jedne są dobre inne złe. Są wśród nich nawet pewne kultury! Czy to oznacza, że są dobrze wychowane?

Dziś w Mini Eurece dowiemy się co te bakterie robią w naszym domu, skąd się wzięły i czy mogą nam się do czegoś przydać. Czy powinniśmy je wszystkie wyrzucić, czy można się z nimi zaprzyjaźnić? Na wszystkie pytania odpowiedzą nam profesor mikrobiologii i kucharz.


Zapraszamy na audycję "Mini Eureka" we wtorek 24 stycznia, o godz. 17.00.

Prowadzi: Artur Wolski.

Playlista