Gazowana, smakowa, z kranu, butelki lub źródła oligoceńskiego - choć wydaje się, że nie ma nic bardziej uniwersalnego niż woda, to może ona dostarczać różnych doznań smakowych, a także w różny sposób oddziaływać na nasze zdrowie.
Znaczna część słuchaczy pamięta na pewno czasy, gdy najlepszym sposobem na letnie upały była silnie gazowana woda z syfonu. Dla wielu jest to smak dzieciństwa i najlepszy rodzaj wody, jaką kiedykolwiek pili. Czy można jednak na tej podstawie stwierdzić, że kiedyś woda była w Polsce lepsza?
Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny wyjaśnia, że bardziej działa tu sentyment, bo taka gazowana woda w czasach PRL-u wydawała się po prostu dużo smaczniejsza. - W tej chwili woda w naszych kranach jest zdecydowanie lepsza niż w tamtych czasach - podkreślił.
W jego ocenie nie ma więc powodów, by negować walory "kranówki" i w wielu przypadkach może ona zastąpić wodę butelkowaną.
Gość Jedynki odpowiedział także na pytanie, czy warto stosować w domu filtry do wody. Ekspert wytłumaczył, od czego zależy jakość wody w naszych kranach i w jakich okolicznościach może się ona popsuć.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Goście: Marek Posobkiewicz (Główny Inspektor Sanitarny)
Data emisji: 22.03.2017
Godzina emisji: 9.12
bk/mg